la contra

L'arxiu de Nadal «viu» a la xarxa

El conseller de Política Territorial i exalcalde de Girona, Joaquim Nadal, acaba d'estrenar un web on ha començat a buidar tota la prolífica producció d'articles acumulada en 40 anys

Més de 300 articles d'opinió publicats en mitjans de comunicació de tot el país, 87 pròlegs, 13 intervencions al Parlament, conferències, jornades i homenatges, entrevistes..., i el que queda per afegir-hi. L'historiador, exalcalde de Girona i actual conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, ha aprofitat les possibilitats il·limitades que ofereix internet per posar a l'abast de tothom la seva prolífica creació intel·lectual dels últims quaranta anys. I ho ha fet a través de www.joaquimnadal.cat que s'ha creat amb la voluntat «de tenir un web però no un bloc», com molt bé s'encarrega de puntualitzar. Un web que defineix com un «arxiu viu permanentment actualitzat» i que s'anirà completant de manera retrospectiva. L'objectiu és que sigui un «dipòsit» més actual que històric i per això ara no ha de sorprendre trobar més articles recents, a partir de quan va deixar de ser alcalde de Girona el 2002, que no pas del període que ho va ser (1979-2002). La producció d'aquella llarga etapa no és al web, però més endavant hi serà ja que l'objectiu és que s'hi pugui trobar tot el que ha escrit durant les seves diferents etapes d'historiador, alcalde, diputat, conseller i... el que vingui després.

De moment, com que ara com ara és conseller de Política Territorial al web hi ha un enllaç al bloc del seu departament, un enllaç que desapareixerà quan deixi de ser conseller. També hi ha un recull de fotos que mostren la seva activitat professional actual i està prevista la possibilitat d'oferir vídeos a través de Youtube. El que no hi ha, de moment, són comentaris. «És més una plana d'informació que de participació», explica Nadal, qui no descarta que més endavant hi pugui afegir comentaris.

El material està ordenat cronològicament –de març del 2010 enrere fins maig de 1971– o bé per categories –articles d'opinió, entrevistes, intervencions i publicacions–, o per temàtiques que, amb el títol de Temes comentats, permet accedir directament, per exemple, a articles sobre Girona, literatura, infraestructures, turisme, territori, cultura, franquisme, catalanisme, Catalunya, crisi, economia, educació, arquitectura, autogovern, estatut, planificació, rehabilitació, PP, mobilitat, aigua... I és que Joaquim Nadal ha escrit gairebé sobre tot. Fins ara ja havia publicat llibres on recollia alguns dels seus articles, com el més recent Moments de Girona, però a internet ha trobat un espai il·limitat que permet comprovar que és un dels polítics més productius, fins el punt de fer la competència a d'altres que han ocupat càrrecs tants anys com ell.

Al marge de si ha escrit o escriu més o menys que la resta, és evident que el material que recull el web permet fer un repàs a la història més recent del nostre país. Això sí, a través de la mirada personal i intransferible de Joaquim Nadal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.