Montilla considera «irresponsable» promoure consultes sobiranistes o reclamar el concert econòmic

Avisa Mas que Catalunya no necessita «cap revolució» en infraestructures

Reclamar ara una consulta sobre la independència o el concert econòmic és «una irresponsabilitat i una frivolitat» i una «aventura» (en el sentit pejoratiu de la paraula) després dels prop de tres anys de negociacions per renovar l'Estatut. Pel líder del PSC, cal articular una cultura federal i un canvi de mentalitat política i jurídica que inclogui retocar la Constitució per dur a terme una reforma del Senat. «Altres se senten més còmodes parlant excitats sobre independència o àmbits progressius de sobirania», va afirmar Montilla durant una intervenció que tancava el cicle de converses preelectorals del Cercle d'Economia. Justament, la setmana passada, el candidat de CiU, Artur Mas, va prometre una «revolució» en matèria d'infraestructures en cas que arribi a ser presidir la Generalitat. Montilla va replicar que Catalunya manté un nivell d'inversió en aquest sector dels més alts d'Europa tot i la crisi i va assegurar que el govern ja garanteix les infraestructures necessàries: el túnel de Bracons, l'alta velocitat, la línia 9 del metro... «El quart cinturó i la MAT s'estan fent, i s'acabaran», va sentenciar. Mas va profetitzar que la travessia del desert de CiU ja s'acaba. «El país no espera fills pròdigs, no necessita jocs de paraules ni imatges bíbliques, ni una visió profètica o messiànica que negui la realitat», va reblar.

A més, Montilla va reclamar que des d'alguns sectors de Madrid es reconegui que Catalunya i la resta de comunitats «són Estat»: «Aquesta evidència no és compresa per tothom.» En aquest sentit, va denunciar reminiscències d'una campanya de recentralització de José María Aznar quan era president.

«Aprimar» l'administració

«Abans de Sant Joan» el govern té previst presentar el pla de simplificació de l'administració de la Generalitat, que inclou la fusió i dissolució d'alguns organismes, segons va anunciar José Montilla, tot i que no va concretar quins. Es vol reduir el dèficit públic i ajustar-se als requeriments de l'Estat en aquest àmbit. Hi treballen un grup d'experts designat pel President. Montilla va garantir que la reestructuració es durà a terme sense que afecti el personal destinat als serveis socials, la sanitat i i l'educació. Tot i això, va advertir que «aprimar l'administració, reduir impostos, augmentar les inversions i mantenir les prestacions socials, només ho aguanta el discurs, però no la realitat», va dir, criticant de manera velada CiU.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.