El municipalisme català reparteix llenya a la Generalitat i Endesa per l'apagada elèctrica

La Federació de Municipis i l'Associació Catalana de Municipis denuncien falta d'informació i de previsió

Els municipis catalans van ser unànimes a l'hora de repartir llenya en la reunió que van mantenir ahir a Santa Coloma de Farners, arran de les conseqüències de la darrere nevada. Les dues associacions municipalistes catalanes, l'FMC i l'ACM, van deixar de banda possibles divergències i van defensar la responsabilitat dels ajuntaments en situacions que els sobrepassen, i van denunciar que per fer-hi front no disposen dels recursos amb què els haurien de dotar les administracions superiors.

El primer a deixar-ho clar després de la reunió amb els alcaldes va ser el president de l'FMC, l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, el qual va denunciar la poca o nul·la informació que van rebre els ajuntaments per part de la Generalitat i la manca de previsió en situacions com la viscuda el dia 8 de març passat. En aquest sentit, Bustos també va fer costat als alcaldes que al matí s'havien reunit amb el conseller de Governació, Jordi Ausàs, també a la capital de la Selva, i que li havien transmès la lamentable manca de recursos dels ajuntaments en relació amb qualsevol situació d'emergència. I, és més, va qualificar els ajuts anunciats per Ausàs d'«insuficients». És per això que Bustos va anunciar que demanaran de manera imminent una reunió transversal entre diversos departaments del govern i les associacions municipalistes per afegir-se a la petició de responsabilitats de la companyia elèctrica i sobre la preservació i neteja de boscos del país. Va anunciar una reunió municipalista per al mes de maig vinent, segons va dir, perquè no baixaran la guàrdia i per saber exactament què es farà en cada municipi per evitar més talls de llum i per netejar boscos.

Per la seva banda, el president de l'ACM i alcalde de Martorell, Salvador Esteve, va manifestar la seva total conformitat amb les paraules del seu col·lega. La denúncia de falta d'informació la va fer també extensiva a altres empreses públiques, moltes de subcontractades com ara les d'autopistes, Renfe o les companyies telefòniques.

Neteja especialitzada

Un dels punts de divergència dels municipis que tenen fortament afectats els seus boscos, en relació amb el pla de la Generalitat, és sobre el pla d'ocupació que va anunciar el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, en el sentit que es destinarien diners per a mà d'obra que gestionarien els ajuntaments per a la neteja de boscos. Els alcaldes afectats no veuen bé la mesura i volen, amb el suport de l'FMC i l'ACM, que siguin les empreses especialitzades les que gestionin les tasques de neteja, i també de contractació. Manuel Bustos va dir que es tractava d'una feina prou complexa per deixar-la en mans d'especialistes en tasques forestals. No es tracta només de la neteja, sinó de guardar-la i donar-hi sortida. A més, també cal obrir camins i accessos com a mesura de prevenció per situacions com les nevades. També demanen que els ajuts no es determinin en funció del nombre d'habitants per territori, sinó que atenguin la singularitat de cada cas.

Revisió de subvencions

ACN

El president del Consell Comarcal de la Selva, Jordi Gironès, va reclamar ahir al conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, que es revisin les subvencions anuals que el govern destina als ajuntaments, perquè incloguin previsions de situacions d'emergència. Es tractaria de previsions a priori, més que l'exigència d'indemnitzacions un cop s'ha produït la situació. El conseller Ausàs va dir que aquesta reclamació signada per tots els alcaldes de la Selva era un tema pendent per resoldre, i va reconèixer que «la llei actual de finançament dels ajuntaments és predemocràtica». Ausàs va recordar que els 1,5 milions d'ajuts són al marge dels que pugui atorgar per danys el govern estatal.

270.000 euros al Pla de l'Estany

R. ESTÉBAN

Els onze municipis del Pla de l'Estany han xifrat en aproximadament 270.000 euros la despesa que els va suposar els treballs que van haver de fer arran de la nevada, consistents sobretot a obrir camins coberts per la neu o pels arbres caiguts. Aquesta quantitat és la que va fer saber el Consell d'Alcaldes al secretari d'Interior, Joan Boada, i al delegat del govern, Josep Martinoy, en la reunió que van mantenir ahir a Banyoles per començar a tractar de les ajudes que podran rebre els ajuntaments per fer front a aquelles despeses extraordinàries. Els alcaldes comptaven que obtindrien respostes concretes, però es van trobar que els representants del govern van prendre nota i els van explicar les línies d'ajudes que estan obertes, tant als ajuntaments com als privats. «S'havien creat unes expectatives que no s'han complert», va dir després de la trobada el president del Consell Comarcal, Jordi Xargay. En un sentit similar es van expressar altres alcaldes consultats per aquest diari. En declaracions a la premsa, Boada va expressar la seva confiança que, amb els 21 milions que la Generalitat ha destinat a pal·liar els efectes de la nevada, més els recursos que hi posarà l'Estat i els que possiblement hi aporti la Diputació, es podrà fer front «a bona part» de les factures que els ajuntaments catalans hauran de pagar properament. En la reunió es van tractar també els aspectes a millorar del pla d'emergències, com també la preocupació per l'enorme quantitat de combustible que ha quedat al bosc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.