La prova del Carboni14 assegura que la torre de Torrent és musulmana

Els treballs de restauració arqueològica que ha experimentat la Torre de la plaça Major d'aquesta localitat de l'Horta, aconsellaven l'establiment de la seua data de fabricació pel sistema químic de la radiació de Carboni14 sobre algunes mostres d'elements considerats originaris d'aquesta construcció.

Aquestes proves han estat realitzades als serveis científics i tècnics del Laboratori de Datació de la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona, a les mostres remeses pels arqueòlegs que han treballat sobre el monument. Unes mostres representatives del procés de construcció, (un fragment de tableta de l'agulla de l'encofrat i un fragment d'una de les bigues que sustentava un matacà de la part superior de la torre) han estat les que han datat la Torre de Torrent en l'any 1070 després de Crist, amb una desviació per dalt o per baix d'aquesta data d'uns 35 anys.

Així les coses, la Torre de la plaça Major d'aquesta localitat, no deixa dubte que fou bastida entre 1038 i 1233 i, per consegüent, data d'abans de l'arribada de Jaume I, l'any 1238.

Aquesta prova científica, adoba les hipòtesis sorgides després d'haver estat recuperats fragments de taulellets àrabs a la terrassa superior.

Una restauració respectuosa

E.C

En opinió dels dos arqueòlegs que han comparegut a la conferència de premsa en que s'ha donat la data de construcció de la Torre de Torrent (Rafael Martínez i Lourdes Roca), la restauració realitzada sota el patrocini i la supervisió del Ministeri de Cultura de l'estat espanyol, ha estat feta amb molt de respecte per la imatge que aquest monument ha donat des de fa temps, al menys des de l'any 1973 en que es van tombar els porxes que la voltaven. És així que es va decidir bandejar una restauració en origen, perquè d'haver estat així, l'impacte visual que hagués projectat, haguera trasbalsat els ciutadans de la vila, en oferir una torre bastant més blanca i sense els quatre merlets que ocupen la terrassa superior. La imatge que ara projecta aquest monument genuí del poble, és la que darrerament ha oferit després de l'enderrocament dels porxes,

Albergarà un museu

E.C

L'alcaldessa de la vila, ha anunciat que en un futur pròxim, a ser possible abans de concloure aquesta legislatura, la Torre albergarà una col·lecció museística en la qual s'explique tot el procés de construcció d'aquest element de guaita, en paral·lel a l'època històrica en que va estar bastida i els diversos usos que ha tingut des d'aleshores ençà. Així doncs, ha estat estudiat un possible projecte que farà possible aquest desig municipal, el cost econòmic del qual se xifra en uns 300.000 €.

La descoberta de la data de fabricació del monument, obrirà també una línia d'investigació sobre aquesta etapa de construcció i la seua influència sobre la vida dels torrentins i torrentines d'aleshores; també es preveu estudiar la projecció que aquesta construcció ha tingut sobre altres infraestructures hídriques del terme municipal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.