Jaume Matas paga els tres milions d'euros de fiança i evita la presó

Denuncia que les mesures cautelars li han causat un «trastorn irreparable»

Matas va eludir ahir la presó provisional pagant la fiança més alta mai fixada a les illes Balears. Els 3milions d'euros dipositats de què José Castro, el jutge instructor del cas Palma Arena, va donar fe van ser transferits des de dos comptes a parts iguals de la Caixa d'Arquitectes i el Banc de València, del qual en presideix el consell d'administració el popular José Luis Olivas, que va ser president de la Generalitat Valenciana del 2002 al 2003. L'advocat de Matas va informar en un comunicat que la quantitat prové «d'una operació de crèdit provisional, aconseguida partint de garanties aportades per Jaume Matas i per terceres persones». A tots ells, l'expresident va expressar el seu «agraïment». Matas havia recorregut per «desproporcionada» la quantitat fixada pel jutge. Per Castro, però, l'expresident balear «es pot donar per satisfet» tenint en compte que «s'ha burlat dels simples mortals». A Matas, se li imputen tretze delictes pels quals podria ser condemnat fins a 24 anys de presó. A la llista figuren la malversació de fons públics, falsedat documental, prevaricació i blanqueig de capitals.

A la nit, en una entrevista a IB3, Matas va fer pública la seva consternació per l'impacte personal que li ha provocat el presumpte cas de corrupció. Va declarar que les mesures cautelars dictades pel jutge, que a més de la fiança inclouen la prohibició de sortir de l'Estat i l'obligació de comparèixer en un jutjat cada quinze dies, li han causat un «trastorn irreparable». «He quedat sense feina. No només és la fiança, jo estava treballant, a això em dedicava», va dir. L'expresident exercia d'assessor a Pricewaterhouse Coopers i residia als Estats Units des del 2007, quan va perdre el govern balear.

El des d'aleshores president de les Illes, Francesc Antich, va subratllar que ni ell ni moltes famílies podrien pagar la fiança que va abonar Matas. Amb més duresa, la secretària d'organització del PSIB, Rosamaria Alberdi, va assenyalar la paradoxa que «segurament» gran part dels diners dipositats procedeixen del valor del seu patrimoni que és objecte d'investigació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.