La batalla pels residus divideix la Ribera

Un 60% de la població considera «valenta» la decisió d'Ascó, però un 58% també es mostra poc o gens a favor d'instal·lar-hi l'MTC

Tothom mira pels seus interessos i en moments de debat a caixa o faixa, tothom diu veritats a mitges. Els resultats de l'enquesta, encarregada per l'Associació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC), permet negar que hi hagi una majoria de l'àrea d'Ascó que avali l'aposta per la continuïtat del model nuclear a través del magatzem de residus. En tot cas, aquesta majoria clara es limita al municipi d'Ascó. Tampoc és cert que hi hagi consens territorial en contra del projecte com defensen alguns. El que sembla evident és que a hores d'ara no hi ha consens, tot i que, en l'àmbit comarcal, són majoria els que no veuen de bon ull la possibilitat d'acabar rebent el combustible gastat de totes les centrals del parc nuclear estatal durant, com a mínim, 60 anys. Per tant, si el consens ha de ser condició indestriable, Ascó ho té magre, si bé sempre ha semblat situat entre els candidats tècnicament més aptes.

Suport creixent dins d'Ascó

Els resultats de l'enquesta del gabinet d'estudis sociològics Ceres a què ha tingut accés El Punt, que es va fer entre els dies 1 i 4 de febrer del 2010, a 651 individus dels 14 municipis de la comarca i tot just una setmana després que Ascó validés la seva candidatura en una tensa sessió plenària, es poden comparar parcialment amb els d'un sondeig del mateix gabinet de l'any 2008, tot i que en aquell cas l'àmbit eren els 13 municipis de l'àrea nuclear, que no té en compte Tivissa, Benissanet, Miravet, Ginestar i Rasquera, però que, en canvi, inclou nuclis de la Terra Alta i el Priorat.

De tota manera, es pot afirmar que el grau de suport al projecte del magatzem de residus –va passar d'un 45% a un 67% en dos anys– i el grau d'acceptació de la realitat nuclear d'Ascó ha crescut en el municipi un cop s'ha posat la candidatura damunt la taula, ben visible, que és quan se'n va parlar més i a la vegada l'oposició va començar a fer soroll. Un 47% dels asconencs consideraven un avantatge estar a prop d'una central el 2008. En canvi, ara són un 75% els que ho veuen d'aquesta manera. En la mateixa proporció ha crescut el percentatge de veïns que coneixen què se'n fa, dels residus nuclears, ara acumulats a les piscines de les mateixes centrals. Es pot interpretar que, a més informació, més suport, que és el que defensen els favorables al magatzem, però s'han de fer alguns matisos. En l'entorn d'Ascó, sigui la comarca o l'àrea nuclear, el grau de coneixement sobre la realitat del combustible gastat i del projecte del magatzem temporal centralitzat (MTC) també ha millorat força. El 2008 un 26% dels habitants no havien sentit a parlar mai del projecte d'MTC, percentatge que quedava reduït a l'1% a principis d'enguany. A més, en el sondeig més recent, un 54% dels enquestats de la comarca creuen que coneixen bé o molt bé la instal·lació per guardar els residus, respecte d'un 62% de bons coneixedors a Ascó. En canvi, la diferència en el nivell d'acceptació entre el municipi i l'àmbit supramunicipal és molt més important del que indiquen aquests vuit punts percentuals.

Els residents a l'àrea nuclear que volien un magatzem per al seu municipi el 2008 (només un 17%) s'han traduït ara en un 35% d'enquestats de la Ribera que donen suport a l'opció d'Ascó, però a l'altre costat de la balança el rebuig en el si de la comarca també ha crescut, ja que del 40% dels enquestats de l'àrea d'Ascó que fa dos anys no volien el magatzem, ni en el seu municipi (19%) ni tan sols a Catalunya (21%), ara s'ha passat a un 58% de respostes poc o gens d'acord amb la possibilitat que es guardin els residus a Ascó.

Perfil sociodemogràfic

Des del punt de vista dels perfils sociodemogràfics, destaquen com a més favorables a la instal·lació els homes, els que tenen un nivell d'estudis mitjà, els desocupats, els que creuen que tenen un bon coneixement del projecte, els que tenen una vinculació alta amb la nuclear i els votants del PP i de CiU, el partit de l'alcalde d'Ascó i que ha votat en contra del magatzem al Parlament de Catalunya.

Per contra, entre els perfils menys favorables, hi ha més dones, més majors de 65 anys, els que tenen un nivell d'estudis més alt, els que admeten que no coneixen bé l'MTC i els votants d'ICV i d'ERC. Els socialistes, per la seva banda, reparteixen veus a favor i en contra.

ELS ARGUMENTS

ENQUESTA 2008
Arguments en contra a Ascó
Que no sigui segur: 62%
Que els residus passin per les carreteres de la zona: 24%
Que el turisme o altres empreses fugin: 13%
Arguments en contra a l'àrea d'Ascó
Que no sigui segur: 65%
Que els residus passin per les carreteres de la zona: 30%
Que el turisme o altres empreses fugin: 11%
Arguments en contra a la demarcació de Tarragona
Que no sigui segur: 73%
Que els residus passin per les carreteres de la zona: 26%
Que el turisme o altres empreses fugin: 7%
Arguments a favor a Ascó
Treball de qualitat: 48%
Millora del nivell de vida: 27%
Compensacions: 15%
Arguments a favor a l'àrea d'Ascó
Treball de qualitat: 37%
Millora del nivell de vida: 22%
Compensacions econòmiques: 21%
Arguments a favor a la demarcació de Tarragona
Treball de qualitat: 40%
Millora del nivell de vida: 30%
Compensacions econòmiques: 12%
ENQUESTA 2010 (resposta d'opció oberta)
Ribera d'Ebre, arguments en contra que fan servir el 58% dels enquestats que estan poc o gens a favor de la candidatura d'Ascó en una pregunta oberta
Conflictes socials («ja és un territori prou nuclearitzat...»): 13%
Perill: 6%
Contaminació: 6%
Ribera d'Ebre, arguments a favor que esgrimeixen el 35% dels enquestats que es manifesten bastant o molt a favor de la candidatura d'Ascó en una pregunta oberta
Generació de llocs de treball: 20%
Desenvolupament de la zona: 6%
És segur i també és necessari: 3%

La seguretat ja no preocupa tant com el conflicte social

Sobre les implicacions negatives de la sitja nuclear, la seguretat del magatzem era el 2008 la principal preocupació de la gent, amb una qüestió vinculada al segon aspecte que més preocupava: el transport dels residus. En aquest sentit, és destacable que els resultats de l'enquesta eren similars tant si l'àmbit era el municipi, l'àrea nuclear o la demarcació de Tarragona. En canvi, dos anys més tard, el principal motiu per manifestar-se a la comarca en contra de la candidatura d'Ascó és el conflicte social potencial. Entre les virtuts que hi veuen els consultats, entre el 2008 i el 2010 es manté en primer lloc la generació de llocs de treball. Les dades del 2008, per la seva banda, sí que permeten enfocar una particularitat natural d'Ascó: hi ha més preocupació (un 13%) que no pas en el conjunt de l'àrea nuclear (8%) o de la demarcació (3%) per la possibilitat que l'MTC faci perdre població al municipi, que en aquest cas ja ha deixat escapar un centenar d'empadronats des de la irrupció dels dos reactors nuclears a principi dels 80.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.