Efemèrides

1829. La força dels catòlics irlandesos.

La Cambra dels Comuns britànica va aprovar la llei que permetia als catòlics ocupar tot tipus de càrrecs públics, excepte la reialesa i la regència. Aquesta avinentesa es devia a la influència de Daniel O'Connell (al gravat) i a la força del moviment catòlic irlandès. Aquest brillant advocat va tenir cura d'aplegar l'alliberament nacional irlandès amb la causa del catolicisme. L'any 1823, amb el propòsit de disciplinar la població d'Irlanda, va fundar l'Associació Catòlica, que tenia el suport del clergat i es finançava amb aportacions populars. O'Connell va participar en les eleccions i va ser elegit el 1828.

1598.

Edicte de Nantes, pel qual s'estableix la concòrdia entre catòlics i hugonots a França.

1943.

Descoberta al bosc de Katin (URSS) una fossa amb els cadàvers de 4.000 oficials de l'exèrcit polonès executats pels russos, i que formaven part del contingent de presoners fets el 1939.

1944.

L'administració de Carolina del Sud rebutja el dret al vot de la població afroamericana, tot i la sentència del Tribunal Suprem dels EUA que li era favorable.

1954.

Últim atac del Vietminh a Dien Bien Phu.

1994.

El Parlament de Grècia nacionalitza els béns de la família reial i desposseeix els seus membres de la nacionalitat grega.