«L'enterrament de Crist» torna restaurat a l'església dels Dolors

S'apunta la hipòtesi que l'autor és Marià Colomer Parés, i no Joan Carles Panyó

A l'església dels Dolors hi ha sis quadres de grans dimensions (3,60 x 4,60 m) que, juntament amb la Pietat de l'altar major, conformen els Set dolors de la Mare de Déu, atribuïts des de fa anys a Joan Carles Panyó. Des de l'any 2000, que es va iniciar el projecte d'actuació amb el primer quadre, La fugida d'Egipte, ja s'han restaurat quatre quadres, el quart dels quals tot just presentat ahir.

Es tracta de L'enterrament de Crist, una pintura sobre tela que torna a lluir decorant les parets de l'església, el seu emplaçament original. Aquesta intervenció de conservació i restauració, que ha tingut una subvenció del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat i l'Ajuntament de Girona, l'ha dut a terme el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. Les alteracions més destacables que afectaven l'obra eren, pel que fa al suport de tela de lli, diversos estrips i petites pèrdues. Altres alteracions destacades van ser ocasionades per l'acumulació de brutícia, a causa de les vicissituds històriques.

Autoria qüestionada

L'historiador de l'art i professor de la Universitat de Girona Francesc Miralpeix va aprofitar la presentació de la restauració per desvetllar els seus darrers estudis, que apunten la hipòtesi documentada que qüestiona l'autoria del quadre, i de retruc la resta del conjunt. Malgrat la poca documentació que hi ha de l'època, Miralpeix ha arribat a la conclusió –uns pagaments del 1803 i 1804 ho confirmarien, a banda que l'estil ho delata– que les pintures atribuïdes a Joan Carles Panyó en realitat són de Marià Colomer Parés, «pintor il·lustre en l'àmbit vigatà», en paraules seves. I no només això: l'historiador va afirmar que hi ha més obres seves a la mateixa catedral.

Per Miralpeix, aquest no només seria el millor conjunt conservat del pintor, sinó que és sens dubte el conjunt de pintures sobre tela més gran de Catalunya d'aquell període.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.