El PP de Mataró vol que l'Ajuntament denunciï la immigració il·legal i la resta de grups se li llancen al damunt

Critiquen l'oportunisme dels populars i el fet que vulguin trencar la convivència

Tot i admetre cert «oportunisme polític», Mojedano considera que el seu partit l'únic que fa és exigir que es compleixi la llei i posar sobre la taula una queixa generalitzada de molts ajuntaments. «Els municipis han estat absorbint immigrants, una part d'ells en situació irregular, perquè no hi ha hagut un control prou rigorós, però ara en una situació de crisi els ajuntaments tenen més problemes que mai per continuar prestant serveis», diu el popular. El president del grup municipal del PP defensa que les administracions han d'articular mesures per resoldre la situació i han d'assumir que a un nouvingut sense papers «se l'ha de repatriar», encara que s'hagi fet en comptades ocasions.

Paulí Mojedano assegura que darrere de la proposta, que la formació vol presentar a tots els municipis on tingui representació, «no hi ha cap sentiment contrari a la immigració». De fet, explica que sense una política d'estrangeria acurada no es fa res més que perjudicar el col·lectiu que s'ha establert a la ciutat de manera legal. En aquest sentit, defensa que per tal de millorar la coordinació de les administracions en aquest cas, es fa imprescindible una actitud més activa de l'Ajuntament perquè comuniqui a la direcció general de la Policia les situacions d'estada o residència il·legal. Des de la direcció comarcal del PP, el president Diego Sánchez va voler defugir la polèmica al voltant de la proposta i va destacar que donen «total llibertat als regidors perquè presentin la moció» i que en cap cas els pressionen en un sentit o en altre.

La iniciativa, però, ha rebut una allau de crítiques tant del govern local com de la resta de grups de l'oposició, que acusen el PP d'encendre el debat. El regidor de Presidència, Carlos Fernández (PSC), va lamentar el gir «radical» i l'ús «electoralista» de la immigració que fa el PP. «La proposta no només vol desgastar el govern local sinó sobretot la convivència ciutadana», va afegir Fernández, que també es queixa que es«vulgui crear alarma social allà on ara no hi ha». El responsable municipal de les polítiques d'immigració creu que la conseqüència de la posada en marxa d'aquesta proposta seria que els nouvinguts deixarien de donar-se d'alta en el padró i es convertirien en un col·lectiu invisible per a l'Ajuntament. Parafrasejant el president del PP, Mariano Rajoy, Fernández considera que Mojedano ha posat «un torpede en la línia de flotació del Pacte per a la Nova Ciutadania».

Ni CiU ni la CUP

De la mateixa manera el líder de CiU, Joan Mora, va criticar que els populars vulguin ara, a les portes d'unes eleccions, «jugar a trencar la convivència ciutadana». «El que no es pot fer és despatxar un tema tan delicat com aquest d'una forma tan oportunista», va afegir Mora, que va qualificar la proposta de «poc reflexionada» i de «sortida de to». La CUP també s'ha oposat rotundament a la delació d'immigrants sense papers a través del padró perquè convertiria els consistoris en «còmplices actius» de la policia de l'Estat de «criminalització, persecució, penalització i expulsió» de persones immigrants. Els independentistes consideren que la llei d'estrangeria està pensada per «empresonar» i «expulsar» persones que no han comès cap delicte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.