El ministre diu que té el finançament per als trams de l'N-II a la Selva i les obres podrien reprendre's l'any vinent

Blanco i el diputat de CiU Jordi Xuclà pactaran avui una moció sobre la carretera

Es vol mobilitzar, amb el pla extraordinari d'infraestructures, 17.000 milions d'euros conjuntament amb les entitats financeres i les constructores, per donar un impuls a l'execució de projectes viaris i ferroviaris. D'aquesta manera es vol evitar que la reducció pressupostària que ha provocat la crisi econòmica afecti un dels principals motors de creació de treball, i desencallar també obres importants per a la millora de la productivitat. En aquest sentit, el ministre va anunciar que les obres de desdoblament de l'N-II a la Selva ja tenen el vistiplau de les entitats bancàries, i que per tant formaran part del pla. Es tracta dels trams Tordera-Maçanet, que s'ha de posar a licitació, i també del projecte Maçanet-Sils, que havia quedat aturat i que s'ha refet completament, i que també està aprovat i pendent que surti a concurs. Pel que fa al tram entre Sils i Caldes, Blanco va explicar que el Consell de Ministres ha aprovat rescindir el contracte a l'empresa constructora que va fer fallida, i per tant les obres es posaran a licitació de nou. Així, podria ser que a principi de l'any que ve s'executessin els treballs d'aquests trams. Pel que fa als trams del nord, el ministre va indicar que en molts punts els veïns han demanat canviar el traçat previst i ara s'haurà de fer un nou procés de declaració d'impacte i tot plegat farà que es retardin els treballs.

Durant el debat, Xuclà va recordar tots els retards que ha anat acumulant la infraestructura: «És com la història interminable, perquè en 15 anys s'han fet només 8 quilòmetres», va dir, i va instar Blanco a assumir responsabilitats: «Els ciutadans no ens perdonarien que no arribéssim a acords per no incloure l'N-II en el pla, i avançar en les obres.» De fet, avui està previst que pactin el text que el Congrés haurà d'aprovar la setmana que ve sobre la necessitat d'accelerar els treballs, i que es votarà arran de la interpel·lació presentada ahir.

Finalment, el PSC es va mostrar satisfet ahir que el ministeri hagi trobat una solució per desencallar les obres de la via.

En menys d'un mes

j.c

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va assenyalar ahir que el ministre Blanco havia «deixat clara», en la seva intervenció al Congrés, la «importància» que dóna al desdoblament de l'N-II a la Selva. Nadal va avançar que segurament la «concreció de la solució» a les obres de desdoblament aturades en el tram entre Maçanet i Caldes de Malavella es farà pública «en menys d'un mes». El conseller català va assenyalar que una de les mesures per poder desencallar l'obra serà unir els trams de Tordera-Maçanet, Maçanet-Sils i Sils-Caldes en «un únic paquet». Ara, aquests tres trams corresponien a tres projectes diferents i els dos últims han tingut problemes de distinta índole, els quals han obligat a paralitzar el desdoblament.

Protestes dels usuaris

j.c

L'aturada de les obres durant mesos ha esgotat la paciència de molts usuaris i veïns de l'N-II en el seu tram entre Caldes i Maçanet, que presenta un aspecte lamentable. Precisament dissabte passat hi va haver una altra manifestació a la cruïlla de Caldes, un dels punts més perillosos, de desenes de persones que reclamaven la represa de les obres. Aquesta era la tercera manifestació aquest any en aquest mateix punt, i els organitzadors ja n'han programat més pel tercer dissabte de cada mes. El tram entre Sils i Maçanet està aturat des de l'octubre del 2008, a causa de l'encariment del projecte, que va comportar la renúncia de l'empresa adjudicatària. El juliol del 2009 es va paralitzar el tram entre Caldes i Sils a causa de la implicació en el cas Gürtel d'una de les empreses adjudicatàries.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.