Les empreses redueixen un 6,1% les emissions de gasos d'efecte hivernacle

Les 39 instal·lacions industrials del Camp i l'Ebre també rebaixen les emissions per sota de les assignades, amb un 7,5% menys

El Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre allotgen 39 de les 183 instal·lacions industrials catalanes incloses al registre estatal de drets d'emissions (Renade). Tot i que en nombre inferior, els gasos d'efecte hivernacle que van llançar a l'atmosfera el 2009 a causa de l'activitat representen el 50% dels que van emetre el conjunt de les indústries catalanes incloses en el pla. Per tant, dels 16,6 milions de tones de gasos emesos per l'activitat industrial a Catalunya, 8,3 milions de tones corresponien a empreses amb activitat al Camp i l'Ebre.

El pla estatal d'emissió de gasos d'efecte hivernacle és el que assigna gratuïtament els drets d'emissió. Les empreses de la demarcació tenien assignats drets per una quantitat total de 8,9 milions de tones i, segons l'atorgament, l'emissió va ser inferior, en 681.175 tones, un 7,5% inferior. L'emissió del 2009 en relació amb l'anualitat anterior, segons les dades verificades, també ha estat inferior, un 6,1% menys. La relació, en aquest cas, ha estat de 8,8 a 8,3 milions de tones.

La reducció ha estat inferior al conjunt de Catalunya, en què s'ha registrat un 12% menys d'emissions que, amb relació a l'assignació prèvia dels drets assignats, suposen més de 2 milions de tones de gasos d'efecte hivernacle llançats a l'atmosfera. Aquestes instal·lacions són responsables de cap al 35% de les emissions.

La progressió de les dades del primer període de comerç de drets d'emissió (2005/2007) i de les dues primeres anualitats del segon període (2008/2012) reflecteix una reducció lineal de 13,4 milions de tones (2005/2009). Els resultats han estat afectats per la crisi econòmica i, segons detalla el Departament de Medi Ambient, es va començar a notar a partir del quart trimestre del 2008, bàsicament en els sectors de producció vinculats a la construcció.

El 2009 és el segon any auditat des de l'entrada en vigència del mercat internacional sobre la base de Kyoto. L'aplicació de les fórmules que regula el mercat dóna molt de joc a les empreses, i el compliment de la normativa s'estableix d'acord amb les emissions assignades (que lliura l'Estat espanyol), les emissions verificades (les que l'empresa presenta a l'Estat espanyol) i els drets d'emissió lliurats (que corresponen al conjunt dels drets que l'empresa ha utilitzat). Les maneres d'equipara-ho consisteixen bé a utilitzar drets assignats per a anys posteriors, a adquirir drets a empreses que tenen excedents, o bé a comprar-los a la borsa a partir de la compra, per mitjà de la participació en plans dels països subdesenvolupats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.