Els autors locals fan una bona collita

Toni Orensanz, Xulio Ricardo Trigo, Rosa Pagès, Francesca Aliern i David Martí, els més reclamats al Camp i l'Ebre

Potser pel temps ennuvolat, no va ser a primera hora de la tarda que la rambla Nova de Tarragona, el centre neuràlgic de la diada, es col·lapsava de gent. Molta gent mirant «però poca comprant», puntualitzava Ricard Espinosa, responsable de la llibreria La Capona, que deia que tot i que encara no havien fet calaix, tenia tota la sensació que aquest Sant Jordi baixarien les vendes. Per què? «Potser perquè el temps no hi acompanya del tot, potser per la crisi....», sospirava Espinosa.

Però sí que ha estat una bona anyada per als escriptors locals. Hi havia més títols de ficció que mai i han tingut una molt bona acceptació. En aquesta llibreria tarragonina a mitja tarda ja no quedaven exemplars d'El falsari, el llibre de relats del periodista i escriptor Toni Orensanz, basat en històries orals de la capital del Priorat. Ni tampoc d'El genet nu, l'obra amb la qual Joan Giné-Masdéu (també natural de Falset, que actualment viu a Tarragona) es va endur el premi Pin i Soler de narrativa. Aquests dos autors prioratins també van jugar fort a casa: segons la propietària de la llibreria El Llapis de Falset, Toni Orensanz i Joan Giné-Masdéu es van emportar ahir la palma. Un altre autor amb més vendes a Tarragona va ser Xulio Ricardo Trigo, amb El somni de Tàrraco, la novel·la ambientada als anys 26 i 25 aC, quan l'emperador August governava l'imperi des de Tàrraco.

A Reus, dues novel·les d'autores locals van despuntar en vendes: Àngels de pedra, de Rosa Pagès; i Assassinat sobre 4 rodes, el debut literari de l'adolescent Mireia Rom, obra de la qual precisament ahir se'n va presentar la segona edició. El falsari de Toni Orensanz també va tenir una bona acollida. En el capítol d'assaig, Viure sota les bombes. Els bombardeigs a Reus 1937-1939, d'Ezequiel Gort i Salvador Palomar, es va vendre molt, i també va tenir una bona sortida Reus, 1939. Any de la derrota, editat per l'Institut Municipal de Museus de Reus. En el capítol de llibres d'autors no locals, Se sabrà tot, de Xavier Bosch; Maletes perdudes, de Toni Puntí; i Bulevard dels francesos, de Ferran Torrent, van ser de les novel·les més venudes. En assaig, La màscara del rei Artur, de Pilar Rahola; i els llibres relacionats amb el Barça, com ara Viatge d'anada i tornada, de Gerard Piqué, o El Crackòvia de les 6 copes, van ser dels títols més demanats pel públic.

A Valls, l'Aritzeta

La novel·lista Margarida Aritzeta, amb La maleta sarda ha estat de les autores més sol·licitades a la majoria de llibreries de Valls. Els lectors han sentit curiositat per conèixer aquesta història d'intriga ambientada entre Catalunya i Sardenya. En algunes botigues havien acabat tots els exemplars; i el llibre Se sabrà tot, de Xavier Bosch, era el més sol·licitat. Entre el públic més jove, uns dels títols que més demanda van tenir van ser Crackòvia i Viatge d'anada i tornada del jugador del Barça Gerard Piqué. I els de lectura més profunda van preferir Una educació siberiana, de Nicalai Lilin.

A Montblanc, varietat

Un dels llibres més venuts a Montblanc, segons els responsables de la Llibreria Requesens, ha estat Se sabrà tot, l'última novel·la de Xavier Bosch guanyadora del premi Sant Jordi. Entre els més sol·licitats durant la jornada d'ahir també figura El viatge al poder de la ment, d'Eduard Punset. Pel que fa als autors locals, els títols més reclamats van ser El daltabaix a la Conca de Barberà, de 1936 a 1945, del montblanquí Josep Recasens i Llort i Capvespre al parc, el darrer poemari de la montblanquina Enriqueta Moix.

Pel que fa a la Llibreria La Baldufa de la vila ducal, la venda de llibres d'autors locals ha estat principalment del montblanquí Pep Civit i la seva obra poètica El zel de Zuric (32è Premi de Poesia Marià Manent de Premià de Dalt 2008) i coincideix amb l'altra llibreria montblanquina amb el volum sobre la repressió franquista de l'autor local Josep Recasens i Llort. Els infants de la comarca s'han decantat pels llibres sobre Sant Jordi i el drac, preferentment aquelles edicions que situen la llegenda a Montblanc. En l'àmbit general, segons la propietària de La Baldufa, els autors que han tingut més èxit han estat Emili Teixidor, Jordi Puntí i Empar Moliner, amb el seu darrer treball, No hi ha terceres persones.

A Tortosa, ebrencs

La novel·la Mans de fang, de Francesca Aliern, va ser un dels llibres més venuts ahir a Tortosa. Així ho van confirmar els llibreters Lluís Domingo i Rosa Cubells, de les llibreries Voltes i La 2 de Viladrich. En l'apartat d'autors ebrencs també van ser molt sol·licitats Les bruixes d'Arnes, de David Martí, i Cementiri nuclear, d'Anton Dorca. En aquest sentit, també es van vendre força exemplars d'Abusos del ritual, l'últim llibre de Manuel Pérez Bonfill; Una sortida digna, de Jesús M. Tibau; Les plantes del Port, de Vicent Pellicer; Templers a les Terres de l'Ebre, de Jesús Àvila Granados, i el conte infantil Un tresor... el Crist de la Puríssima, escrit per Lourdes Pujol i il·lustrat per Mentxu Pérez. A més, aquestes llibreries tortosines també van vendre molts exemplars d'El viatge al poder de la ment, d'Eduard Punset; Se sabrà tot, de Xavier Bosch; La màscara del rei Artur, de Pilar Rahola; del llibre del programa d'humor Crackòvia, i del Viatge d'anada i tornada, de Gerard Piqué. També es va vendre força bé Bulevard dels francesos, l'última novel·la de Ferran Torrent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.