Castells insta el PSC a desmarcar-se del PSOE al Congrés en defensa de l'Estatut

Augmenta la tensió amb l'executiu estatal, que acusa el titular d'Economia de «falta de lleialtat institucional»

La resolució unitària aprovada pel Parlament es compromet a impulsar, a través de l'Entesa, la reforma de la llei del Tribunal Constitucional al Senat. Pel conseller d'Economia, Antoni Castells, no n'hi ha prou. En una entrevista a Catalunya Ràdio va advocar perquè la unitat del 87% de les forces catalanes per demanar i afavorir la renovació del TC i perquè es declari incompetent per dictar sentència, visualitzada a Catalunya, es traslladi també al Congrés, on el PSC cohabita amb el PSOE. Ferm partidari del grup propi a Madrid i representant de l'anomenat sector més catalanista del partit, Antoni Castells considera que la prioritat és que Catalunya s'expressi a les Corts espanyoles amb una sola veu, encara que això vagi en detriment de la relació que mantenen amb els de Rodríguez Zapatero. «És molt més important Catalunya que la nostra vinculació amb el PSOE», va proclamar el conseller. «Ara, el que convé és que tots els diputats catalans s'expressin junts» al Senat i al Congrés, hi va afegir.

Clar i sense pèls a la llengua, Castells va anar més enllà i va posar veu al retret fonamental que, des de Catalunya, es fa al president espanyol; que es renti les mans en la defensa de la carta catalana davant l'atzucac del TC. «Em produeix una certa estupefacció veure la manera com, de vegades, parla d'aquesta qüestió, com si això no fos cosa seva.» La carta catalana, va recordar, va rebre el suport de «la majoria parlamentària que ell encapçala al Congrés».

Ofegat per la crisi i veient, de nou, com l'Estatut torna a formar part dels seus maldecaps, des del govern espanyol van rebre amb indignació les paraules de Castells. Fonts de La Moncloa van recriminar-li «falta de lleialtat institucional» per les acusacions. En resposta al conseller, però de retruc al Parlament, deixaven clar que no són partidaris de canviar lleis «en calent».

Suport de Maragall

Els retrets rebuts des de Madrid van ser directament proporcionals a les felicitacions obtingudes a Catalunya. L'opinió de Castells es va afegir a unes reflexions que comparteix «clarament i plenament», Ernest Maragall, també considerat del sector més catalanista. Pel titular d'Educació, «seria suïcida» que els grups no s'unissin per defensar l'Estatut arreu. La secretària del govern i responsable de desenvolupament estatutari dels socialistes, Laia Bonet, els matisava. Deixava clar que l'objectiu del partit no és, en cap cas, el trencament amb el PSOE. Però garantia que el PSC «farà el que calgui» per defensar el text.

Entre els suports, el del president de CiU, Artur Mas, que és escèptic sobre la possibilitat que el front comú es traslladi al Congrés. Mas va recordar que l'expresident Maragall va apostar en diferents ocasions pel grup propi del PSC i el partit «mai no li va fer cas». La recepta del secretari general d'ICV, Joan Herrera, per la seva banda, combina «unitat a Catalunya i fermesa a Madrid» a les dues cambres. Herrera coincideix amb Castells en l'actitud «incomprensible» del PSOE. «S'ha de posar a treballar per renovar el TC.»

ANTONI CASTELLS
conseller d'economia
«Voldria que la unitat que s'ha expressat al Parlament també s'expressés amb tota la seva força al Senat i al Congrés»
«És més important Catalunya que la nostra vinculació al PSOE»
ERNEST MARAGALL
conseller d'educació
Seria suïcida que no ens uníssim en la seva defensa [de l'Estatut]»
LAIA BONET
SECRETÀRIA DEL GOVERN
«L'objectiu no és trencar amb el PSOE, és defensar l'Estatut. Ho farem on calgui»
M. TERESA F. DE LA VEGA
vicepresidenta espanyola
«Respectem però no compartim la resolució»

De la Vega respecta però no comparteix la resolució contra el TC

El govern espanyol es va desmarcar ahir de la resolució que el Parlament va aprovar dijous per reclamar la renovació de la llei orgànica del Tribunal Constitucional i que defensa que els magistrats es declarin incompetents per dictar la sentència de l'Estatut. La vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, va assenyalar que l'executiu «respecta però no comparteix» el contingut de la iniciativa aprovada amb els vots dels socis del tripartit i CiU. En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, De la Vega va constatar que la posició del govern espanyol «continua sent la mateixa». És a dir, que l'alt tribunal té «tota la legitimitat» per pronunciar-se sobre la carta catalana, encara que quatre dels seus membres exerceixin amb el mandat caducat, inclòs el ponent de la sentència, el conservador Guillermo Jiménez. La vicepresidenta va tornar a culpar el PP del «bloqueig» de la renovació d'aquests membres, que depèn del Senat. El govern, va subratllar, «creu» en l'alt tribunal, «amb independència de la seva composició», perquè és «una institució molt important». «La seva legitimitat és inqüestionable, ja que la hi donen la llei i la Constitució, i hem de respectar-les perquè ens han donat molts èxits en democràcia», va defensar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.