Els Mossos demanen per carta a Montilla que no aprovi el codi ètic

La polèmica pel nou codi ètic de la policia catalana, que la setmana passada va rebutjar el Consell de la Policia, encara cueja. El sindicat majoritari dels Mossos, el SAP-UGT, ha anunciat que farà arribar avui una carta al president, José Montilla, en què li demana que no apliqui el codi ètic de la policia catalana, segons va informar ahir Catalunya Ràdio.

Tots els sindicats dels Mossos i de les policies locals, així com gran part dels comandaments dels Mossos, no volen que s'apliqui aquesta normativa, que no és sancionadora i que ha estat impulsada per l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo. Tot i aquest rebuig, la conselleria d'Interior, dirigida per Joan Saura, és partidària d'aprovar aquest codi per decret. Els sindicats asseguren que volen negociar, però no acceptaran un document dirigit i que encotilla les seves actuacions. A més, recorden que ja tenen procediments de treball que respecten les bones pràctiques i que el cos es regeix pel codi ètic europeu de la policia.

El secretari d'acció sindical del Sindicat Autònom de Policia (SAP-UGT), Valentí Anadon, va declarar a Catalunya Ràdio que la mesura del conseller és «antidemocràtica». Des del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC) qualifiquen l'actuació d'Interior de poc ètica, mentre el portaveu de CCOO, Toni Castejón, hi afegeix que la policia catalana «ja actua amb uns paràmetres ètics» i que la mesura d'Interior és «un acte de propaganda».

El nou codi ètic és un extens resum de bones pràctiques policials que té un total de 88 articles, després que se'n retallessin 33 del primer esborrany. El comitè d'ètica –encapçalat per Jiménez Villarejo i integrat per l'única comissària que hi ha als Mossos– va lamentar el rebuig general al codi. En un comunicat, va assegurar que el codi «contribueix a consolidar valors democràtics ja presents en les policies catalanes i a orientar la seva actuació cap a la millora del servei públic que fan als ciutadans».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.