Crònica

La Nit de Sant Jordi a Perpinyà, una trobada social catalana dels Països Catalans

La presidenta d'Òmnium Catalunya Nord, Montserrat Biosca, fa el balanç de la nit literària que va tenir lloc a la capella de Sant Domènec el 30 d'abril passat

Un any més, prop de 300 persones van assistir el 30 d'abril al vespre, a la capella de Sant Domènec, a la nit literària de Sant Jordi. Durant aquest sopar, que clou les festivitats de Sant Jordi a la capital de Catalunya Nord des de fa més de 20 anys, van ésser atorgats sis premis literaris que representen un import total de 9.600 euros. La participació aquest any ha estat més que correcte. Així, per exemple, en el premi de poesia Francesc Català d'Òmnium atribuït a Xavier Serrahima, hi ha hagut 60 participants que el jurat ha considerat de molt bona qualitat en general. El Consell General, a través del premi Joves Escriptors, ha recompensat 3 establiments escolars: una escola primària, l'escola Arrels, un col·legi, el col·legi Comte Guifré, i un liceu, el liceu Jean Lurçat. La Casa de la Generalitat ha atorgat una beca dita Mots, per un projecte de treball, a un jove escriptor, Nicolau Cabaribere. El premi Catalunya Nord, de l'Institut d'Estudis Catalans, destinat a una obra d'investigació, va ser per a Júlia Taurinyà per un treball sobre el moviment reivindicatiu català.

Pasqual Tirach va rebre el premi de reportatge de la revista El temps i Pere Vila i Barceló, el de narrativa per a infants concedit per l'Institut Font Nova de la vila de Perpinyà.

Al costat de l'aspecte literari, que és evidentment la cosa més important de la vetllada, no cal oblidar de parlar del sopar, de gran qualitat gastronòmica, que va fer les delícies dels assistents. Aquest any, el menú va consistir en una amanida amb foie gras i nogues, una cuixa de xai farcida, acompanyada de verdures amb un gratinat d'api, i una sopa de fruita amb un pastís de taronja. Tot això anava acompanyat de vins del celler de Pezillà de la Rivera amb etiqueta catalana i de cava. Cada senyora va rebre una rosa i sobre les taules, parades amb gran elegància, les roses hi eren també presents. Fou un sopar veritablement deliciós i apreciat per tothom. La música del valencià Feliu Ventura i els comentaris sempre adients de Pere Manzanares hi van posar el punt d'animació que calia.

Aquesta festa, però, va més enllà d'una trobada a Perpinyà de persones de Catalunya Nord i de Catalunya Sud interessades per la llengua i el país. No hi ha pas només gent del món literari sinó que hom hi troba també personalitats de l'esport o de l'economia i responsables polítics, dels dos costats de la frontera, en un àpat que sempre, gràcies a Eliana Thibaut-Comelade i al cuiner Seguret del Clos des Lys, és representatiu de la cuina del país. Aquests aspectes de la nostra cultura: la llengua, l'economia, l'esport, la política, al costat de la millor gastronomia i els millors vins, no han d'ésser dissociats. Catalunya Sud ha estat i és forta perquè té una llengua pròpia, una economia potent i un equip de futbol que federa el país.

Tot aquest conjunt fa de la Nit de Sant Jordi una gran trobada social catalana amb gent dels diversos punts dels Països Catalans i no solament de Perpinyà i Catalunya Nord.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.