Infraestructures

L'ACA permet fer un mur al nou pont de Cerdanyola per evitar el risc d'inundació

L'Ajuntament encarrega un estudi a tercers per esbrinar on es va cometre l'error en fer el pont

Si l'ACA «ofereix la col·laboració per fer l'obra del mur de contenció o la retirada de pedres descalçades per les revingudes d'aigua és perquè veu que el projecte no estava ben plantejat». L'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, confirmava així la notificació de l'ACA d'autoritzar la construcció d'un mur de contenció en una de les baranes més pròximes al barri de les Fontetes. Aquesta és una de les mesures provisionals que va apuntar l'Ajuntament en el moment que va decidir aturar les obres de construcció de la nova passarel·la, ja que aquesta construcció podia obstaculitzar el pas de l'aigua durant les crescudes que sol tenir el riu Sec en moments de xàfecs i tempestes.

En el moment de l'anunci, l'Agència Catalana de l'Aigua del Departament de Medi Ambient de la Generalitat assegurava que l'obra està ben feta, però després de mantenir reunions amb els responsables municipals han pres la decisió d'autoritzar la construcció d'un mur que impedeixi que l'aigua, en cas de pluges fortes, surti de la llera i inundi els habitatges de la zona de les Acàcies (al marge dret de la foto). És per aquest motiu que l'alcaldessa considera que la decisió d'aturar les obres va ser «encertada i presa des de la responsabilitat per garantir la seguretat, esbrinar què ha passat i aplicar solucions».

Carmona creu que aquesta situació es pot convertir en una bona oportunitat per desencallar projectes importants per a la ciutat. Així, Carmona indica que ara «l'ACA sí que posa a disposició de l'Ajuntament tots els seus serveis tècnics per abordar qüestions com ara les mesures correctores al pont de l'avinguda de la Primavera».

Amb l'autorització de l'ACA es confirmen els informes tant dels tècnics municipals com de Barcelona Regional en què es feia constar que la passarel·la no havia deixat el metre d'alçària fins a la llera del riu que marca la normativa per evitar el risc d'inundació. Ara l'Ajuntament vol esbrinar en quin moment es va cometre l'error, si en la redacció del projecte o en la construcció. Per aquest motiu, Carmona ja ha avançat que ha demanat un altre estudi a un gabinet d'enginyeria perquè certifiqui on és l'error i aporti solucions. Per Carmona, és important que aquests treballs els facin persones que no han estat implicades en el projecte de construcció. Carmona també va anunciar que l'11 de maig hi haurà una reunió entre l'alcaldessa i el gerent de l'ACA.

L'autorització per fer el mur de contenció va arribar ahir al vespre a l'Ajuntament des de l'Agència Catalana de l'Aigua, que és qui té competències en l'àmbit hidràulic. Paral·lelament, l'ACA ja té enllestit un informe sobre l'estat d'execució de la nova passarel·la del riu Sec i si comporta o no riscos d'inundació a causa de la seva situació a menys d'un metre de la llera, tal com va denunciar l'Ajuntament de Cerdanyola. Quan es va donar el permís d'obra, els tècnics municipals alertaven que no havien tingut temps per analitzar el projecte. L'obra de la passarel·la va ser sufragada amb fons estatals i l'aturada dels treballs va obligar a demanar una pròrroga.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.