Efemèrides

1717. La Universitat de Cervera.

El rei Felip V va decretar la supressió de les sis universitats de Catalunya i la creació d'una única universitat central a la ciutat de Cervera. Això va poder ser així gràcies a la nova situació sorgida de la victòria filipista en la Guerra de Successió. Les institucions del Principat no van poder fer valdre els privilegis tradicionals en haver estat abolides. En l'elecció de Cervera va influir la fidelitat dels seus habitants a Felip V, però també el fet de ser un lloc no gaire gran, sense guarnició militar, de fàcil control de l'alumnat, al centre geogràfic del país i ben comunicat. La Universitat depenia directament i totalment de la Corona espanyola.

1258.

Tractat de Corbeil, entre la Corona d'Aragó i el regne de França. Jaume I el Conqueridor renuncia a les seves pretensions territorials a Occitània, i Lluís IX, a tots els antics drets sobre els comtats catalans.

1415.

El papa Benet XIII publica, arran de la disputa de Tortosa, la butlla Etsi doctores gentium, que nega als jueus la possibilitat de subsistir com a comunitat religiosa.

1950.

Aprovat el pla Schuman sobre el carbó i l'acer d'Alemanya i França, que donarà pas a la CECA, precursora del mercat comú europeu.

1991.

Angola es converteix formalment en un estat amb sistema polític multipartidista.