La UE i l'FMI mobilitzen fins a 750.000 milions d'euros per defensar la moneda

La borsa espanyola reacciona amb eufòria i registra la pujada més important de la seva història, un 14,43%

El mecanisme de rescat acordat pels Vint-i-set consta de diversos elements. El primer és una facilitat comunitària d'ajuda a la balança de pagaments per valor de 60.000 milions d'euros, amb els recursos propis de la Unió Europea com a garantia. En cas que un membre tingués dificultats de pagament i aquesta quantitat fos insuficient, els estats de l'eurozona es van comprometre a garantir préstecs bilaterals de fins a 440.000 milions d'euros més.

Segons va anunciar el comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, el Fons Monetari Internacional ha confirmat que podria aportar crèdits per un valor d'almenys la meitat de l'aportat per Europa (un màxim de 250.000 milions). Amb tot plegat, el paquet a disposició dels socis de l'euro amb problemes de pagament arribaria, en cas necessari, als 750.000 milions d'euros per tres anys i estaria subjecte a les estrictes condicions de l'FMI, com exigia Alemanya.

Defensar-se «dels llops»

L'objectiu del pacte és «defensar l'euro costi el que costi», va afirmar Rehn, que va explicar que el mecanisme segueix l'esquema del que s'havia acordat recentment amb l'FMI per salvar Grècia de l'impagament.

El propòsit d'aquest paquet massiu, sense precedents en la història de la unió monetària europea, és dissuadir els especuladors –«la bandada de llops», com els va definir el ministre suec, Anders Borg– que aposten des de fa setmanes per la fallida d'un membre de la zona euro. El paquet d'ajuda acordat aquesta matinada s'afegix als 110.000 milions d'euros ja decidits per al rescat de Grècia, que els europeus i l'FMI començaran a desemborsar de manera immediata. El mecanisme d'estabilització parteix d'un que ja existeix, però que el tractat només preveia per a països de fora de la zona euro. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va destacar la importància del pla «per reforçar i defensar la nostra divisa».

Comprar deute europeu

L'acord de dilluns a la matinada va arribar acompanyat d'una decisió del Banc Central Europeu (BCE) d'intervencions extraordinàries en els mercats de deute i de divises, per facilitar liquiditat i alleujar la situació dels bancs europeus. El BCE va informar que intervindrà en els mercats de deute públic i privat de l'àrea de l'euro per assegurar liquiditat en segments de mercat disfuncionals. Seguint la decisió del consell de govern del BCE, diversos bancs centrals de la zona euro van començar la compra de deute estatal europeu.

Demonitzar «els llops»

EFE

La Comissió Europea (CE) va rebre amb satisfacció els anuncis de l'Estat espanyol i Portugal de retallar el dèficit públic i va recordar que ja havia alertat dels «riscos» als quals s'exposaven aquests països per les seves previsions optimistes». «Tots els esforços de consolidació fiscal, i en particular en aquests països, són molt importants», va assenyalar en una roda de premsa el portaveu comunitari Amadeu Altafaj. La Comissió es mostra «satisfeta» pels acords tancats ahir pels Vint-i-set, «dels quals l'ajustament espanyol n'és una part important», va subratllar el portaveu. També considera que la majoria dels països haurien d'augmentar els seus esforços el 2011. Per la CE, els atacs especulatius soferts en les últimes dates per l'Estat espanyol i altres països de la zona euro no justifiquen del tot la complicada situació de les finances públiques. «Demonitzar els especuladors és massa simplista», va assenyalar Altafaj, que va recordar que els mercats «especulen on hi ha risc». «Per tant, la millor manera de no donar facilitats als especuladors és tenir solidesa en els comptes públics», va afegir.

Retallada autonòmica

EFE

El secretari d'estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, va dir ahir que les comunitats autònomes hauran d'assumir part de la retallada del dèficit públic. Va avançar que el Consell de Ministres aprovarà divendres mesures per aconseguir aquest ajustament addicional de mig punt percentual del PIB el 2010 i d'un punt el 2011, i que no s'està pensant en una pujada d'impostos. Per rebaixar el dèficit fins al 3% del PIB el 2013, les mesures que s'han debatut tenen a veure sobretot amb la despesa, va dir Ocaña. De l'ajustament que haurien de fer les comunitats autònomes, només va explicar que s'estan buscant mesures normatives i de gestió, però sense afectar els serveis com l'educació i la sanitat, que segons Ocaña, es poden donar igual, però gastant menys.

Ferm avís de Merkel

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va valorar ahir que el més important que va succeir diumenge a Brussel·les és que es va exigir a l'Estat espanyol i Portugal importants retallades en la despesa pública perquè no es repeteixi el mateix que a Grècia. «Aquest és el missatge més important per als mercats, i la Comissió Europea serà l'encarregada de seguir aquest compliment, perquè fins al juny siguin observats i vigilats», va destacar Merkel, que va admetre que «donem suport a la nostra moneda amb mesures excepcionals, en una situació excepcional». També va destacar que la UE tractarà de manera immediata reformes que evitin errors excepcionals com ara els que atribueix a aquests països del sud d'Europa, amb el missatge que els estats han d'estalviar més, «quan ara tothom que vulgui atacar l'euro sap que tots som al darrere per donar-li suport».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.