La credibilitat de la consulta, en qüestió

L'oposició ja planteja obertament impugnar el procés i demanar dimissions per les múltiples incidències detectades

És el pitjor que podia passar a la consulta. A banda de convertir-se en un plebiscit polític en tota regla per al govern d'Hereu, el procés està caient en el descrèdit públic pels dubtes sobre la fiabilitat del sistema de vot electrònic. Un sistema operatiu que ahir va tornar a tenir problemes amb la votació del líder de CiU, Xavier Trias, i del qual s'ha qüestionat greument la seguretat arran de la usurpació de la identitat de què va ser objecte el cap de files del PP, Alberto Fernández Díaz. El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Ramon García Bragado, va assegurar, però, que aquest és un episodi aïllat, ja que és l'únic del qual es té constància; però de la mateixa manera va reconèixer que aquest tipus de frau només es pot detectar quan la víctima es disposa a votar. Tenint en compte que dimecres a mitjanit la participació era del 6,64% (93.882 votants) i que, per tant, l'abstenció finalment serà alta, els dubtes sobre quants dels vots emesos poden arribar a ser falsos, sense que s'arribi a saber, és com a mínim raonable.

García Bragado, però, va voler tallar d'arrel aquest debat, assegurant que el sistema és segur i fiable, almenys tant com ho pugui ser el vot per correu en unes eleccions convencionals. Tal com s'explica al web eldigital.cat, la usurpació del sufragi de Fernández Díaz va ser relativament fàcil de consumar. Només va caldre buscar per internet el seu DNI i data de naixement, i després sol·licitar la clau de vot electrònic que s'envia a un telèfon mòbil. L'argument al qual s'aferra el govern és que a posteriori és relativament fàcil enxampar l'usurpador, ja que només cal rastrejar les dades del telèfon utilitzat. «Les irregularitats es poden perseguir, i això també és seguretat», va indicar García Bragado. I va afegir que permanentment s'està instant les empreses adjudicatàries –a les quals s'ha pagat 550.000 euros dels prop de 3 milions que costarà el procés– a millorar el sistema informàtic, «ja que la nostra satisfacció sobre el seu funcionament no és completa», i va negar que tot plegat hagi restat credibilitat a la consulta, «atès que la gent està votant massivament». Dimecres ho van fer 30.944 barcelonins. També, però, s'han presentat 105 reclamacions, 94 de les quals per l'ocultació de l'opció C.

En aquest context, l'oposició ja vetlla armes. Alberto Fernández Díaz (PP) va demanar ahir que s'obri una investigació per esclarir tots aquests incidents. També va avançar que si les explicacions no són convincents, impugnaran la consulta, independentment del seu resultat. Xavier Trias (CiU) no aposta per mesures tan dràstiques, com pugui ser demanar-ne la suspensió, però va reblar el clau quan van recalcar que gran part dels problemes s'han produït perquè el sistema de vot electrònic «ha donat prioritat a la quantitat per sobre de la qualitat». És a dir, que s'ha triat un sistema operatiu que prioritza la participació per sobre de la seguretat. Finalment Jordi Portabella (ERC) va indicar que s'han d'aclarir responsabilitats un cop acabin les votacions. O sigui, que calen dimissions o cessaments –de moment no s'apunta cap nom–, una petició que CiU i el PP secunden. «Com més aviat arribi dilluns, millor, ja que així podrem posar punt final a aquest descrèdit», va concloure Fernández Díaz.

la crònica

El viacrucis de Xavier Trias per poder votar

El símptoma que la consulta ha caigut en un pou és que cada dia hi ha un vodevil nou. Un fa vots per creure que ja no pot passar res més, però no. Al final haurem de pensar que els responsables del govern han trepitjat quelcom que fa de mal dir, perquè si no, no s'entén tant d'infortuni. Ahir al matí, i només una hora després que l'Ajuntament hagués proclamat que els sistema informàtic estava «normalitzat», el líder de CiU tenia previst votar a la plaça Sant Miquel. O sigui, en ple cor de la casa gran. A les 11,30 hores, Trias apareix envoltat de la seva cort i d'un núvol de periodistes. Tots ho pensen, però ningú s'ho vol creure. Ai, si no pot votar! Doncs sí, no va poder. Un cop assegut davant la pantalla de l'ordinador, el cap de files convergent va intentar fins a set cops, set, emetre el seu sufragi. Res. La pantalla emetia un inquietant missatge: «Error 01.» Això ja ho té, la informàtica. Quan s'hi posa de cul, ja hi pots posar tota la bona voluntat del món... que res. El personal de suport té una suor freda. Sota un estol de càmeres i micròfons que davant seu tenen un material periodístic impagable, una funcionària municipal es desviu per arreglar el problema. Truca i torna a trucar a vés a saber qui, però no hi ha manera. «Error 01.» Trias no perd les bones maneres, i fins i tot s'ho pren amb humor. Tot un senyor de mena. Els seus assessors no donen crèdit a la situació. Li deu haver passat el mateix que a Fernández Díaz? Però no. La mateixa funcionària intenta votar ella, però tampoc. «Error 01.» El mateix personal municipal proposa a Trias una solució de contingència: acudir a votar al centre cívic Pati Llimona, situat a pocs metres. I vet aquí que el candidat de CiU, la seva gent, càmeres i micròfons inicien el seu curt pelegrinatge. Al cap de pocs minuts som a lloc i en menys de mig minut Trias ja ha votat. No diu què. Però totes les travesses apunten la C. Ara toca parlar. «Hi ha cops que aquestes coses ja passen», comença, i després dispara amb finor: «Mira si es fàcil de fer. Només cal dir que tens un problema, i votar en un altre lloc. El que no es pot fer és enganyar.» No cal dir a qui anava dirigit el dard, no? Per cert, al cap de res ja saben què és l'«error 01». Un simple cable desendollat. I no és broma.

L'episodi del vot de l'alcalde encara cueja

Tres dies després que hagués ocorregut, el ridícul episodi sobre la votació de l'alcalde Hereu ahir continuava alimentant la controvèrsia. El regidor d'Urbanisme, Ramon Garcia Bragado, va haver d'empassar-se un gripau i reconèixer que s'havia equivocat quan va explicar que l'alcalde realment havia emès el seu sufragi en un centre de les Corts, tot i que el sistema informàtic s'havia penjat. «Vaig donar una informació errònia», va dir. Per justificar-ho, va explicar que no havia pogut parlar personalment de l'afer amb Hereu i, per tant, la seva versió dels fets l'havia extret de «col·laboradors». Xavier Trias (CiU), per la seva banda, va continuar insistint en la seva crítica sobre aquest incident: «És molt greu que un alcalde digui mentides, i per això cal demanar que algú assumeixi responsabilitats.» Per la serva banda, Alberto Fernández Díaz (PP) també va carregar les tintes sobre el fet que l'alcalde no hagués volgut admetre que el vot no s'havia consumat: «No dir la veritat és dolent. Però el que és encara pitjor és no dir per què es va fer, ja que el motiu era silenciar les innombrables disfuncions del sistema.» El dirigent popular va ratificar que calen cessaments o dimissions a alt nivell, i va vaticinar que el mateix Hereu pagarà un peatge polític molt car per aquests episodis: «La consulta ja l'ha reprovat.»

La propaganda no s'ha de retirar

La mesa de garanties de la consulta, l'organisme extern que vetlla pel seu normal desenvolupament, va reunir-se ahir per tractar les queixes presentades per l'oposició i que, en bona part, demanaven la retirada de la publicitat institucional en considerar que margina l'opció C. En les seves resolucions, la mesa recorda que aquest material ha d'informar en igualtat de condicions de les tres alternatives de sufragi, circumstància que al seu parer ja es dóna. Per tant es desestima la petició, de la mateixa manera que tampoc atén la petició que hi pugui haver interventors als punts de votació.

Vot invàlid

«El vot per internet de la consulta de la Diagonal no seria vàlid en unes eleccions.» Ho va afirmar ahir en una entrevista a Vilaweb Miquel Soriano, professor de la UPC i un dels auditors de la consulta. Soriano explica que es va optar per un sistema que fomenta la participació però redueix la seguretat. El vot per internet possibilita el vot fraudulent perquè per obtenir el codi necessari per votar a través de la xarxa tan sols es necessita el número de DNI i la data de naixement del votant. D'aquí el cas del líder del PP barceloní, Alberto Fernández Díaz, a qui van usurpar el vot amb aquest mètode. Amb aquest sistema hi ha el risc que es registrin vots fraudulents en el cas que el votant original no exerceixi el seu dret a vot i no detecti la trampa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.