L'Espluga signa un conveni amb la SIET que permetrà investigar a l'interior de la cova de la Font Major

L'entitat espeleològica oferirà assessorament en l'activitat de la Ruta d'Aventura

Des de principi dels anys noranta no s'inspeccionava el tram que va del primer al segon sifó a l'interior de la cova de la Font Major de l'Espluga. Amb l'interès d'aportar noves dades científiques es van tornar a reprendre les inspeccions el mes de novembre passat, quan un equip d'espeleobussejadors de la Societat d'Investigacions Espeleològiques de Tarragona (SIET) va fer una primera inspecció ocular al riu subterrani de la cova de la Font Major que va permetre descobrir uns 450 metres de galeries fins a aquell moment inexplorades.

Amb l'acord signat ahir a l'Ajuntament espluguí entre el màxim representant municipal, David Rovira, i el president de la SIET, Antonio Cabezas, s'han establert les bases de col·laboració mútua mitjançant la qual l'equip de professionals de la SIET oferirà assessorament i suport formatiu als monitors que dirigeixen l'activitat de la Ruta d'Aventura –un recorregut per l'interior de les galeries subterrànies que els visitants més agosarats poden fer dins la cova museu– i que estan enfocades a la prevenció d'accidents, al manteniment dels punts d'evacuació del pou de la Biela i la pràctica simulada d'evacuació de la cova espluguina, que es farà anualment. Gràcies a aquest conveni, els espeleòlegs podran intentar sobrepassar el segon sifó i fer exploracions a l'interior la cavitat, fer pràctiques de topografia que permetran cartografiar més longitud de la cova, i a la vegada l'Ajuntament de l'Espluga podrà tenir accés a tota la informació que es derivi d'aquestes activitats.

3.590 m de galeries descobertes

C.g

La cova de la Font Major, un sistema càrstic binari amb riu subterrani, és una de les set coves més llargues del món formades en conglomerat. Una part de l'interior de la cova, que esdevé un important reclam turístic a la comarca, està habilitada com a museu. Més enllà d'aquest espai visitable, el visitant pot continuar el recorregut, endinsant-se a l'interior de les galeries descobertes; 3.590 metres de longitud remuntant el riu subterrani que, quan surt a l'exterior per la Font Major, rep el nom de Francolí. Acompanyat de guies especialitzats, la Ruta d'Aventura, entre altres coses, ofereix la possibilitat de veure la formació de la cavitat subterrània, els pous que van permetre el descobriment i el circuit de l'aigua.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.