Restauren l'ermita medieval del Coll de l'Alba de Tortosa

Una quarantena d'alumnes d'una escola taller han restaurat durant aquest últim any l'ermita medieval del Coll de l'Alba de Tortosa. La restauració de l'ermita, de titularitat municipal, ha permès condicionar la zona exterior, instal·lar punts d'il·luminació i restaurar els murs de dins i fora. El consistori ha aportat 50.000 euros per a material de les obres, i 11.000 euros més els ha aportat la Diputació de Tarragona.

Les obres de restauració de l'ermita, catalogada com a bé cultural d'interès local (BCIL) s'han fet d'acord amb els criteris recomanats per la comissió de Patrimoni de les Terres de l'Ebre. L'ermita, d'estil gòtic, va ser construïda cap al segle XV i el porxo d'accés, uns anys més tard. El complex incorpora una torre de guaita força més antiga i unes dependències que es van construir quan l'hostatgeria es va cremar, els anys 60.

L'actuació ha suposat el sanejament, consolidació i pintura de tots els paraments exteriors, incloent-hi les façanes, el porxo d'entrada, la coberta i els bancs. Es va retirar el morter en mal estat de les façanes i es va consolidar mitjançant una tècnica de grapat, amb malla i morter, com també un revestiment amb morter i calç. A sobre s'hi va aplicar una pintura de silicat per prolongar la durabilitat, segons ha explicat la directora de l'escola taller, Rosanna Miquel. Els alumnes també van netejar i repassar la teulada i van reparar el campanar.

Una part important de l'actuació, però, ha estat la recuperació i restauració de la torre adossada, que manté la pedra vista en la seva façana exterior i queda realçada respecte al conjunt. A l'interior, els alumnes han reparat i pintat portes, bancs i capelles, i hi han instal·lat un sistema nou de megafonia i il·luminació adequat a l'ambient. Ara també hi ha il·luminació exterior.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.