CICLISME

GIRO D'ITÀLIA

Arroyo resisteix el setge dels favorits

El líder afronta les últimes etapes amb un marge esperançador respecte als favorits

En un cim feréstec, polsegós i inhòspit, el Plan de Corones, es va viure un altre capítol de la història d'un Giro que fa tota la pinta que no es decidirà fins a l'últim dia a Verona. L'inesperat propietari del mallot rosa, David Arroyo, va resistir amb encomiable fortalesa el setge dels seus principals rivals en una contrarellotge més propícia per a les bicicletes de BTT que no pas per als fràgils tubulars d'aquestes lleugeres màquines de fibra de carboni d'última generació. Arroyo afrontarà amb gairebé dos minuts i mig d'avantatge les últimes jornades de muntanya contra un grapat de ciclistes que ahir no van llançar la tovallola. Ivan Basso i Cadel Evans, pel seu palmarès els coneixereu, van esgarrapar més d'un minut al líder en espera que aquest llanci definitivament la tovallola quan es desfermi l'ofensiva final de tota la cavalleria del Liquigas al Mortirolo (divendres) o el Gabia (dissabte). El més ràpid en els 12,9 quilòmetres d'una contrarellotge en la qual alguns van tenir problemes per anar sempre al davant va ser Stefano Garzelli, ja fora de la lluita per la general.

Com Arroyo també va resistir no només amb dignitat, sinó amb suficiència la decisiva pujada d'ahir va ser l'australià Richie Porte, que veu com van passat les etapes i continua en el grup d'escollits. Carlos Sastre, Vincenzo Nibali, Aleksandr Vinokourov i Michele Scarponi han quedat ja relegats a un segon pla, però encara amb uns marges recuperables si la força els acompanya als grans cims dolomítics d'aquests últims dies.

Com en l'estremidora pujada de diumenge al Zoncolan la contrarellotge d'ahir va ser seguida en directe per milers i milers d'aficionats, que es van amuntegar sobre els corredors. Els trams granulats de terra, l'asfalt de camí de carros, l'estretor de la ruta, les pendents de més del 20 per cent i la gent col·locada literalment sobre el clatell van ser alguns dels factors que van haver de desafiar uns corredors que acumulen ja més de dues setmanes d'esforç continuat.

En qualsevol altra volta, Arroyo ja divisaria a l'horitzó el gran premi a una llarga carrera en les galeres del ciclisme professional. En aquest Giro, però, per a ell mateix i el seu equip encara és una petita utopia pensar a retenir fins al final la preuada maglia rosa. Avui se suposa que tots els escaladors, liderats per l'equip incansable del Liquigas, tornaran a la gresca en una altra jornada amb dos grans ports de muntanya i final al cim de Pejo Terme.

Etapa
1r Stefano Garzelli (Asa)
41h28:00
2n Cadel Evans (BMC)
a 0:42
3r John Gadret (AG2R
a 0:54
4t Vincenzo Nibali (Liquigas)
a 1:01
5è Michele Scarponi (Androni)
a 1:07
6è Ivan Basso (Liquigas)
a 1:10
7è Rigoberto Urán (CdE)
a 1:36
8è Aleksandr Vinokourov (Astana)
a 1:37
9è Dario Cataldo (Quick Step)
a 1:41
10è Branislau Samoilau (Quick Step)
a 2:05
44è Josep Jufré (Astana)
a 4:06
73è Alberto Losada (CdE)
a 5:13
82è Xavier Tondo (Cervélo)
a 5:43
General
1r David Arroyo (CdE)
68h32:26
2n Ivan Basso (Liquigas)
a 2:27
3r Richie Porte (Saxo Bank)
a 2:36
4t Cadel Evans (BMC)
a 3:09
5è Carlos Sastre (Cervélo)
a 4:36
6è Vincenzo Nibali (Liquigas)
a 4:53
7è Aleksandr Vinokourov (Astana)
a 5:12
8è Michele Scarponi (Androni)
a 5:25
9è Robert Kiselvski (Liquigas)
a 8:47
10è Damiano Cunego (Lampre)
a 9:13
21è Xavier Tondo (Cervélo)
a 27:14
45è Josep Jufré (Astana)
a 1h11:37
53è Alberto Losada (CdE)
a 1h21:06
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.