El govern espanyol rectifica i permet que els consistoris demanin crèdits fins a final d'any

L'executiu al·lega que es va produir un error al BOE, i nega que hagi allargat el termini per les queixes dels consistoris

Error en el BOE o rectificació fruit de les pressions, el cert és que els ajuntaments respiren ara una mica més tranquils sabent que tenen de marge fins a final d'any per continuar demanant crèdits. «Ens van trucar alcaldes preocupats, i llavors ens vam adonar de l'error», va explicar ahir la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, que hi va afegir que no tem que l'ampliació del termini per demanar crèdits faci augmentar ostensiblement l'endeutament dels ajuntaments aquests pròxims mesos, «perquè, en tot cas, el límit d'endeutament dels ajuntaments ja està establert en la llei».

Per la seva banda, el president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manuel Bustos, va considerar que l'ampliació del termini «allibera la tensió» dels pressupostos d'aquest any. Bustos va reconèixer que l'anunci de dilluns havia provocat una «extrema preocupació» entre tots els ajuntaments, perquè aquest decret, en les condicions que s'havia publicat, impedia als ajuntaments gestionar el deute compromès, i això els generava «un problema greu per administrar i gestionar» aquest deute amb els crèdits que fan possible la inversió. Respecte dels efectes que la mesura podria tenir amb vista al 2011, Bustos va remarcar que ara es treballarà «per veure com es resol el pressupost del 2011». «Intentarem en aquests mesos donar resposta i sortir d'aquesta situació, que per a molts ajuntaments és molt important», va dir.

Hores convulses

Dilluns, quan es va conèixer el contingut del decret, molts ajuntaments van aprofitar les últimes hores que els quedaven per aprovar i signar crèdits. Entre les administracions importants que ho van fer destaquen els ajuntaments de Sant Cugat del Vallès, Girona i Tarragona, i les diputacions de Lleida i Tarragona. Tot i que ara hi ha temps fins a l'1 de gener del 2011, les administracions locals continuen sense veure de bon ull aquesta mesura dictada pel govern espanyol.

Baixada de sous

L'executiva de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) va acordar ahir per unanimitat una rebaixa de sou per a tots els alcaldes i càrrecs electes, de fins a un 15%. En funció del sou que perceben i d'acord amb el decret del govern espanyol, les reduccions de sou aniran del 0,25% per als que cobren menys fins al 15% per als que tenen un sou més elevat. Concretament, el president de la FEMP, Pedro Castro, va dir que els alcaldes que tenen un sou semblant al del president espanyol, d'uns 6.000 euros, se'l reduiran un 15%. El sou dels batlles equivalent al dels secretaris d'Estat es retallarà un 10%, i així progressivament fins a la reducció mínima, que serà del 0,25%.

Els ràpids paguen més

L'anunci al BOE de dilluns va fer que molts ajuntaments catalans s'espavilessin per signar crèdits d'última hora amb una rapidesa extraordinària. Molts no tenien previst demanar-ne fins d'aquí a uns mesos, amb la qual cosa no tenien prou madur el període de negociació per obtenir les millors condicions. És el cas, per exemple, de Tarragona o Banyoles, que ara lamenten que hauran de pagar uns interessos alts per haver fet les coses a corre-cuita, pensant que a partir d'ahir ja no podrien demanar més crèdits i donant per bones unes condicions que normalment no haurien acceptat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.