Economia

L'OMS denuncia les estratègies de les tabaqueres per incitar la dona a fumar

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va denunciar ahir les «agressives estratègies» de publicitat i màrqueting de les companyies tabaqueres per incitar les dones a fumar i aconseguir que aquest hàbit sigui adquirit a edats cada vegada més primerenques. En ocasió del Dia Mundial Sense Tabac, celebrat ahir, l'OMS va declarar que «fumar és desagradable, mortal i addictiu» i no «un signe d'independència, de poder o de sofisticació», com vol fer creure la indústria. El director de la Iniciativa Lliure de Tabac de l'OMS, Douglas Bettcher, va revelar que, segons les últimes dades, comparada amb la d'homes (40%), la taxa de dones fumadores encara és baixa (9%). Segons aquests percentatges, de 1.000 milions de fumadors al món, uns 200 milions són dones, una diferència que els fabricants de tabac veuen com una gran oportunitat de mercat.

La diferència es redueix quan es tracta dels morts causats pel tabac, que són cinc milions cada any, dels quals 1,5 milions són dones. L'OMS estima que les víctimes mortals arribaran a vuit milions el 2030, la majoria en països en vies de desenvolupament. És a aquest grup de països –d'ingressos mitjans i baixos– a què apunten principalment les estratègies de les tabaqueres per «mantenir el seu motor de rendibilitat», va dir Bettcher.

Un estudi efectuat en 151 països entre adolescents de 13 a 15 anys va revelar una altra dada extremadament alarmant, i és que en la meitat d'aquests països la proporció de noies que fumen és major que la de nois. El desig de les joves de participar en les tendències «a la moda», la idea que fumar equival a ser una dona «alliberada» i que disminueix la gana són algunes de les raons que argumenten que cada vegada més noies es converteixen en fumadores, segons l'OMS. Els mercats dels països en vies de desenvolupament són particularment atractius pel descens del tabaquisme en gran part dels països industrialitzats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.