Medi ambient

Salou ha activat una campanya estricta de control i informació per evitar l'arribada de la plaga

La por principal és que la plaga afecti les palmeres històriques del passeig marítim

El morrut no pot arribar a les palmeres del passeig marítim de Salou. Aquesta és una de les principals motivacions de la campanya de control i informació que està desenvolupant la capital de la Costa Daurada per evitar que la plaga (ja present a les veïnes Tarragona i Cambrils) acabi afectant també el municipi. L'actuació dels tècnics municipals és lloada fins i tot des de la Generalitat de Catalunya, i s'està centrant actualment en l'elaboració d'un cens de les palmeres de propietat privada. «Hem de tenir localitzades les palmeres i els seus propietaris», explica Xose Anxio Pereira, cap tècnic de parcs i jardins. A més, l'àrea de Participació Ciutadana està plantejant una sèrie de sessions informatives perquè els veïns que tinguin palmeres al seu jardí sàpiguen com han de reaccionar. «Quan la plaga encara no ha arribat, la gent no és conscient de les mesures a prendre. L'ideal és que tothom faci tractaments preventius i, si no, que com a mínim sàpiguen com reaccionar després del primer símptoma», diu Pereira.

A Salou, es calcula que poden existir fins a 10.000 palmeres, entre públiques i privades. «Hi ha quaranta hectàrees de zones forestals en què no està del tot controlat el que hi ha», reconeix el cap tècnic. Les que sí que estan perfectament comptabilitzades són les de titularitat pública, que són unes 1.400, tot i que d'aquestes només 600 són de tipus canària, la que més atreu el morrut, a diferència de les datileres. Precisament, les palmeres històriques del passeig marítim, que segons l'Ajuntament tenen un valor «incalculable» per la seva qualitat patrimonial, pertanyen a l'espècie més afectada per la plaga.

Una altra ordenança

El Departament d'Agricultura de la Generalitat ha fet arribar als ajuntaments una proposta d'ordenança perquè els diferents municipis disposin d'un protocol unificat de lluita contra el morrut. El text s'ha elaborat a partir del que va aprovar l'Ajuntament de Cunit, i de moment ja estan treballant en la seva aprovació Salou, Calafell i Creixell, entre d'altres poblacions. El document permet als consistoris actuar d'ofici quan localitzin una palmera infectada i després notificar al propietari l'actuació i el cost en cada cas. A més, es regulen sancions de fins a 1.500 euros per aquelles persones que no comuniquin l'aparició de l'insecte o bé no actuïn correctament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.