cultura

Comença la restauració de la muralla de Tàrraco, cinc anys després de l'esllavissada

Les obres, que costen 700.000 euros i duraran onze mesos, són a càrrec de l'empresa especialitzada Recop

Les obres de rehabilitació del tram malmès de la muralla romana duraran onze mesos. Han hagut de passar cinc anys fins a poder començar els treballs de recuperació d'un monument declarat patrimoni mundial de la Unesco. Les filtracions de l'aigua de la pluja van provocar, el dia 15 de novembre del 2005, el despreniment d'un tram de més de vint metres de la muralla romana de Tàrraco, el comprès entre el fortí Negre i la torre de l'Arquebisbe, a la part interior del mur, el que dóna a l'Hort de l'Arquebisbe. Des d'aleshores no s'hi havia dut a terme pràcticament cap intervenció, excepte apuntalar l'estructura, fet que va provocar que fins i tot la fiscalia de Tarragona obrís, d'ofici, diligències d'investigació per determinar possible desídia per part de les administracions que en tenen la responsabilitat (la Generalitat i l'Ajuntament de Tarragona). Ara, finalment, han començat les esperades obres, que ha licitat l'Incasol. Són a càrrec de l'empresa Recop, especialitzada en la restauració d'elements patrimonials. Si bé ja fa tres setmanes que es va començar a moure la terra i a recuperar els carreus que van quedar colgats, serà a partir d'ara (un cop finalitzades les jornades Tàrraco Viva, de manera que les obres no afectessin el seu desenvolupament) que començarà la restitució dels carreus de la muralla.

Un túnel per treure terra

Per evitar que els treballs no afectin les visites turístiques, s'instal·larà una grua de gran tonatge a la zona de la Falsa Braga del passeig Arqueològic, amb un braç de més de vint metres de llargada, pel qual es transportarà la terra que s'extragui des de l'Hort de l'Arquebisbe fins als jardins de l'auditori del Camp de Mart. Per això, es construirà un túnel de protecció: «Volíem evitar que les obres afectessin les visites al passeig Arqueològic», segons la regidora de Patrimoni, Rosa Rosell.

Les obres tenen un pressupost d'aproximadament 700.000 euros, que es financen en bona part a través de l'1% cultural de la Generalitat. L'Ajuntament de Tarragona n'aportarà uns 200.000.

Rosa Rossell va indicar que el mateix projecte també inclou la restauració del tram de la muralla de la Baixada del Roser. En aquest cas, l'actuació consistirà, bàsicament, a «sanejar el pas de ronda per deixar-lo preparat de manera que no puguin haver-hi filtracions d'aigua». La regidora va afegir que el termini d'obres d'onze mesos «es podria reduir si no hi ha gaires pluges durant aquest període» que n'afectin l'execució.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.