Educació

Un grup d'escoles diu que no farà sortides si no es restableix la jornada intensiva

La majoria de directors de centres de primària del Maresme, en contra de fer classe les tardes de juny

Dilluns moltes escoles públiques de Catalunya comencen l'horari intensiu, que fixa el final de la jornada lectiva a la una de la tarda. És, però, l'últim any que les escoles gaudiran d'aquestes dues setmanes de jornada intensiva, ja que, amb vista al curs vinent, el Departament d'Educació ha decidit eliminar-les. La mesura ha creat una gran indignació en els claustres de molts centres i, al Baix Maresme s'ha gestat una resposta unitària i contundent, que ara comença a estendre's en altres centres de comarca, i també en alguns de fora.

Una vintena d'escoles del Maresme han enviat o estan en vies d'enviar aquests dies una carta als serveis territorials d'Educació on manifesten la seva intenció de deixar d'organitzar excursions, colònies i activitats extraescolars si no es restableix la jornada intensiva al juny. Entre els motius que esgrimeixen els centres, hi ha l'augment de càrrega lectiva, però també d'altres com ara l'augment de la temperatura en unes classes que no tenen aire condicionat. «Les colònies les fem en hores no retribuïdes, però fins ara consideràvem que això es compensava amb la jornada intensiva», explica el director d'una escola del Baix Maresme, que no vol que es publiqui el seu nom. «No ho fem com a amenaça», afegeix. De fet, la mesura de pressió ha estat aprovada pels consells escolars dels centres, on estan representats també els pares dels alumnes.

Des del Baix Maresme

Segons ha pogut saber aquest diari, les escoles que secunden aquesta mesura de pressió són les del Masnou, Alella, Teià, Premià de Ðalt i quasi totes les de Premià de Mar. També hi estarien a favor el CEIP Sant Andreu de Llavaneres; el CEIP Santa Susanna; el CEIP Minerva, de Calella; el CEIP Sant Martí, d'Arenys de Munt; el CEIP Aloc, de Pineda de Mar, i l'escola d'Hortsavinyà, a Tordera. «Els pròxims dies s'hi afegiran altres escoles del territori», destaca un altre dels impulsors de la mesura, que tampoc no vol que surti publicat el seu nom. «Podríem tenir represàlies», afegeix. D'altra banda, les escoles de municipis com ara Tiana, Montgat, Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Argentona, Cabrils, Cabrera de Mar i Dosrius aposten per altres tipus de mesures, «que no tinguin una afectació directa sobre l'alumnat». Tot i així, alguns directors d'aquesta zona consultats no descarten secundar una «vaga de colònies». Per la seva banda, les escoles de Mataró també s'han queixat als serveis territorials a través d'una carta conjunta. «És la gota que fa vessar el got», es lamenten.

Mesura «xantatgista»

Per la seva banda, fonts oficials del Departament d'Educació s'han mostrat totalment contràries al que consideren una «mesura xantatgista». Segons el departament, l'opció d'eliminar les colònies perjudica sobretot als alumnes i, en aquest sentit, els centres «han de fer una reflexió seriosa», tot i que admeten que les excursions no són obligatòries i, per tant, és una opció de cada escola decidir si en fa o no. A més, aquestes mateixes fonts van explicar ahir que «no pensen fer marxa enrere» sobre la jornada intensiva i que l'any vinent any es treballarà totes les tardes de juny.

Es lliguen a l'estiu

Tot i que encara queden més de quatre mesos perquè comenci el curs 2010-2011, les activitats extraescolars es comencen a concretar al juny, quan el ritme lectiu s'alleugereix i els professors tenen més temps per dedicar a aquestes gestions. Els impulsors de la protesta asseguren que aquest any no pensen fer cap d'aquestes gestions, i això hipotecarà, per tant, les futures activitats. De fet, alguns centres ja s'haurien posat en contacte amb les empreses de transport i les cases de colònies que els presten servei per manifestar-los la situació. Fins i tot, alguna escola ha explicat que la mesura també els obliga a replantejar el festival de Nadal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.