Societat

Barcelona torna a posar l'incivisme en el punt de mira amb vista a la temporada d'estiu

L'alcalde Jordi Hereu garanteix que serà implacable a l'hora de perseguir la prostitució que actua al centre de la ciutat

«La defensa del nostre espai públic serà una prioritat.» Amb aquesta asseveració, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va voler resumir ahir la prioritat a partir de la qual s'estructurarà l'operació de l'estiu d'enguany, un conglomerat d'actuacions planificades pel consistori per donar resposta a les necessitats, però també contingències, que es generaran a la ciutat durant aquest període. De totes, n'hi ha una que ocupa especialment les autoritats locals: l'incivisme.

L'operatiu és posarà en marxa el 15 de juny i s'allargarà fins al 4 d'octubre. En formaran part 1.100 efectius de la Guàrdia Urbana –un 40% de la plantilla–, dels quals 250 són agents acabats d'incorporar. Conjuntament amb els Mossos d'Esquadra s'encarregaran de perseguir la venda il·legal –entre els quals, els cèlebres llauners– o l'activitat de les massatgistes xineses, que inunden les platges. Com és d'esperar, també hauran de fer front als robatoris, les acampades il·legals o bé la vigilància d'espais públics, com ara places on, sobretot de nits, es produeixen conflictes de convivència. La tasca policial serà especialment intensa en els punts de la ciutat que presenten un gran concentració de turistes, com ara les Rambles, el mercat de Bellcaire, les fonts de Montjuïc o bé els entorns de la Sagrada Família. Un altre front que es vol aplacar és el de les festes no autoritzades, tant si se celebren a la via pública o com en locals.

Tot aquest dispositiu dedicarà una atenció especial a Ciutat Vella, un districte que, a l'estiu, literalment es desborda. L'Ajuntament ha assumit que enguany no es pot repetir l'agra polèmica que es va generar l'any passat com a conseqüència de la publicació en un diari d'un rosari de fotografies de prostitutes practicant sexe als afores del mercat de la Boqueria. «El 2009 hi va haver algun aspecte que no va anar bé i, aquest estiu, no deixarem que la prostitució envaeixi l'espai públic» va garantir ahir, referint-s'hi, l'alcalde de Barcelona. Aquestes paraules deixen entreveure que el consistori optarà per la dissuasió per contenir un fenomen espinós.

Un altre puntal de l'operació de l'estiu serà la neteja i, molt especialment, la de les platges, i dels espais d'esdeveniments –Festes de Gràcia, Nit de Sant Joan, etc.– que acostumen a aplegar més gent. Paral·lelament a això, en el transport públic es reforçaran les línies que cobreixen el front marítim, i els serveis socials també estaran preparats per atendre col·lectius vulnerables que es puguin veure afectats per una onada de calor. Als inspectors dels locals de pública concurrència com ara bars, etc., tampoc no els faltarà feina aquest estiu.

El cos cobert, si us plau

Si cal sancionar, ho farà. Ara bé, prèviament l'Ajuntament farà una tasca pedagògica per persuadir els turistes sobre com s'han de comportar a la ciutat. Concretament, s'editarà un prospecte amb la normativa de civisme que es distribuirà entre operadors turístics o restauradors. Una altra croada que es vol dur a terme és evitar que la gent –forans o no– vagi mig despullada pel carrer o en banyador. Per això, s'ha fet un pictograma que es penjarà als equipaments municipals. També s'intentarà que sigui ben visible als hotels, restaurants o també en els centres comercials, entre d'altres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.