cultura

El taller d'arqueologia d'Alcanar reprodueix un habitatge iber a la Moleta del Remei

Vuit alumnes s'han format com auxiliars d'arqueologia en aquest pla d'ocupació

Els antics ibers construïen les seues cases amb totxanes de fang i palla assecades al sol, tot i que en algunes ocasions també utilitzaven la tècnica de la tàpia: un encofrat que omplien amb calç, aigua i terra i ho deixaven assecar. Es tracta de les dues tècniques que han fet servir els vuit alumnes del taller ocupacional d'arqueologia d'Alcanar que, durant un any –des del 4 de juny de l'any passat fins ahir– s'han format com auxiliars d'arqueologia. La seua empremta és visible a l'accés del poblat ibèric de la Moleta del Remei, habitat entre els segles V i III abans de Crist on, entre altres actuacions, han construït una casa de 20 metres quadrats. «Hem agafat com a model la planta d'un dels habitatges del jaciment de Sant Jaume Mas d'en Serra, perquè allí són més quadrats», especificava l'arqueòloga Teresa Gilibars, directora del taller. L'objectiu és disposar d'un espai didàctic i que els visitants puguen entendre millor com vivien els antics ibers. L'edifici l'han revestit amb fang i després l'han pintat amb calç i òxid de ferro. «Es tracta de materials documentats de l'època», afegeix Gilibars.

Al marge de l'edifici, els alumnes també han excavat a l'exterior del jaciment i han fet feines de laboratori. Segons el responsable de tallers ocupacionals de la Diputació, Salvador Peiró, amb la llei nova de patrimoni és obligatori dur a terme prospeccions arqueològiques i això pot ser una bona sortida laboral per als alumnes. «El problema és que ara s'ha aturat molt la construcció», va precisar.

Ahir es va fer la cloenda del taller i s'hi van fer una jornada de portes obertes, coincidint amb les primeres Jornades Mediambientals d'Alcanar, a més de tallers per als escolars.

Visita guiada, a la Ferradura

A Ulldecona, també s'ha optat per la fórmula dels plans d'ocupació per recuperar el patrimoni arqueològic del municipi. Fa dos anys que l'Ajuntament va impulsar una escola taller per excavar el jaciment ibèric de la Ferradura. L'escola taller, que ha format vuit alumnes entre 16 i 25 anys, s'està a punt de clausurar i, per tant, les excavacions han estat coordinades per la Universitat de Barcelona. Demà diumenge s'hi farà una jornada de portes obertes. Isabel Moreno, codirectora de l'actuació, explicava ahir que, en les dues campanyes que han fet, han aprofundit en les excavacions que el 1972 va fer el professor Maluquer. La hipòtesi en què treballen, que contradiu la del 1972, és que la Ferradura no era un poblat aïllat sinó que estava connectat amb la resta de jaciments de la zona: Sant Jaume Mas d'en Serra (residència del cabdill), la Moleta (nucli poblacional), el castell d'Ulldecona i la Cogula.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.