Necrològiques

Joan Gorgoll Campà

Pipaire, carboner i picapedrer, va ser un dels últims representants d’oficis ja desapareguts

Joan Gorgoll Campà, un dels últims exponents d’uns oficis pràcticament desapareguts, va morir el dia 30 de maig del 2020 a l’edat de 89 anys.

El progrés, que tant ens ha arribat a canviar la vida, ha deixat enrere el record dels vells oficis, molts dels quals tenien components artesanals que ara les màquines han substituït. O simplement s’han desat al calaix dels mals endreços. Eren oficis que necessitaven d’unes mans destres i experimentades, com ara les d’en Joan Gorgoll. Amb la seva mort, es perd, doncs, una part important de la nostra història i també de la cultura popular.

Pipaire, carboner, picapedrer, era una persona que desprenia un profund amor a la terra. En són testimoni els seus estimats avellaners i la vianda que conreava a les feixes. Incansable, constant, tossut, coneixia tots els secrets dels boscos, dels quals, amb respecte, extreia amb delicadesa tot el que la terra li oferia, en uns moments, els de la postguerra, en què no era fàcil sobreviure. Després va treballar a la Font Picant d’Amer, però mai no va abandonar els seus orígens, sempre vinculats a la terra.

Sobretot, però, se li ha de fer un reconeixement a l’afecte i a l’estima que professava a la seva família. Sense condicions. La Maria, la seva dona, i en Miquel, el seu fill, i els seus germans (en Miquel, la Maria i la Paquita) n’han estat uns testimonis privilegiats.

La cerimònia de comiat es va celebrar dilluns passat, dia 1 de juny, a l’església parroquial de Santa Maria d’Amer.

Descansa en pau, tiet, en nom de tota la família.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia