Cultura

Les obres de l'antic mercat barceloní avancen cap a un edifici que aplegarà l'aspecte monumental i arqueològic i el centre cultural

Torna al nou Born

L'historiador i comissari Albert Garcia Espuche va definir l'espai com “una ciutat dins un edifici”

El 2012 continua sent la data fixada per l'Ajuntament de Barcelona per a la inauguració del remodelat Born. L'antic mercat barceloní s'obrirà a la ciutat com si fos una plaça pública coberta i aplegarà el monument, les restes arqueològiques trobades al subsòl i un modern centre cultural. En una roda de premsa celebrada ahir per mostrar l'estat de les obres, el delegat de Cultura municipal, Jordi Martí, va explicar que s'havien superat les dificultats del procés constructiu detectades el febrer del 2009. Es va mostrar convençut que els terminis es compliran amb normalitat. També va destacar les tres potes que sostenen el projecte: el jaciment amb l'activitat que l'explota com a museu; els espais versàtils i polivalents del centre cultural i la recuperació de l'espai públic per a la ciutat.

Per la seva part, el comissari Albert Garcia Espuche va subratllar que ens trobem davant un espai cultural sense precedents al món, que esdevindrà un eix urbà, per exemple entre Santa Maria del Mar i la Ciutadella, i un equipament exogen i centrífug per influir en els barris de l'entorn. Espuche va valorar les principals funcions, des de conservar i valorar un espai de memòria especialment simbòlic per a la història de Catalunya, difondre el llegat de la ciutat tal com era el 1714 i preservar l'edifici del mercat des dels punts de vista de la història, l'arquitectura, l'economia i la vida quotidiana. Va definir l'espai com “una mena de ciutat dins un edifici”.

Un dels arquitectes de la rehabilitació, Dani Freixes, va apuntar que la transformació del Born ha d'harmonitzar la conservació del jaciment amb la flexibilitat del centre cultural. Va insistir que “l'exposició permanent no es fossilitzi”.

Un dels objectius és que el coneixement històric generat al voltant del projecte serveixi per activar el potencial de la zona i propiciar una reflexió sobre el present i el futur d'un sector de cara a la millora del seu teixit físic, social, econòmic i cultural. Martí va donar xifres aproximades del cost: 46 milions d'euros més 15 de restants. Després de grans polèmiques, el projecte entra en l'esperada recta final.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia