Efemèrides

Efemèrides

1824. Llibertat sindical.

El govern conservador britànic va anular la prohibició d'organitzar sindicats, vigent des de la promulgació, el 1799, de les Combination Acts. Els obrers industrials anglesos van recobrar el dret d'organitzar-se de manera autònoma, i fins i tot de recórrer a la vaga en defensa dels seus interessos. Ara bé, tant a la Gran Bretanya com a la resta de països del continent, la frontera entre sindicalisme autoritzat i delicte de conjura era molt difusa. Per la seva banda, l'empresari i reformador social Robert Owen va implantar un model de treball cooperatiu a les seves filatures de Glasgow (al gravat, Portsmouth. Caricatura satírica de l'època).

1212.

Una coalició de tropes cristianes de Castella, Aragó i Navarra es reuneixen a Toledo i emprenen una campanya militar contra els almohades, als quals vencen en la batalla de Las Navas de Tolosa (Jaén).

1461.

Guerra Civil catalana: firma de la Concòrdia de Vilafranca del Penedès, entre Joana Enríquez, en representació del seu espòs, el rei Joan II de Catalunya-Aragó, i les institucions catalanes, que posava provisionalment fi a les hostilitats.

1959. El director de La Vanguardia, Luis de Galinsoga, indignat perquè l'homilia d'una missa en una església de Barcelona és en català, diu públicament: «Todos los catalanes son una mierda

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia