Societat

Escenes satíriques de la vida rural

La Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus ha aconseguit integrar per primer cop el ball de pastorets en el seguici de la festa major i ahir se'n va fer la presentació al jardí de la Casa Rull, amb l'apadrinament del ball de gitanes

La Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus ha aconseguit que el ball dels pastorets s'incorpori aquest any en el seguici de la festa major de Sant Pere, i ahir a la tarda se'n va fer la presentació oficial al jardí de la Casa Rull. Fins ara només participava en el seguici petit, però els nens i nenes que hi surten es van fent grans i això ha permès que hi hagi dues seccions: la dels petits i la dels grans. La responsable, Jordina Almacellas, explicava aquest relleu generacional, molt vinculat al fet que les famílies participen activament en tots els balls de la coordinadora: el de gitanes, el de prims, el de galeres, el dels Cercolets, el de mossèn Joan de Vic, i que van canviant d'activitat: «Ho viuen amb molta intensitat», confirmava.

El ball de pastorets és una mena de variant del ball de bastons, ja que també s'utilitza el picament de pals durant els balls, mentre que, a més, s'escenifiquen figures de la vida al món rural amb parlaments de caire satíric, en què uns pastors, encapçalats per un majoral i un rabadà, parlen de la seva vida a la muntanya, alhora que fan crítica.

La preparació no és senzilla, i per això, durant les últimes setmanes s'han intensificat els assajos per perfilar tots els detalls. Dijous passat, els joves van tenir per primer cop a les mans els redactats dels parlaments que hauran de fer en cada actuació els dies 28 i 29. Deien que no estaven nerviosos, però les cares els delataven mentre llegien els textos que havien de memoritzar per quedar bé davant de tota la cleca. Almacellas es mostrava molt confiada: «Estan molt il·lusionats» amb les actuacions que han de fer. El que més la satisfeia és que «en tenen moltes ganes»; als assajos no falta mai ningú i això vol dir que «no hi vénen obligats». La majoria ja fa anys que participen en algun dels balls de la coordinadora, però enguany hi ha cares noves, fet que ajuda a mantenir-ne l'esperit.

«Només cal memoritzar»

El Punt

La Laura Prats té 14 anys i ja és veterana del ball de pastorets, que hi participa des de fa temps, igual que en el ball de gitanes. De la seva família, ha estat la primera de participar en alguna entitat que surti en el seguici popular. La seva mare participa en el ball de gitanes; el germà i el pare, en els gegants, i la germana, en el ball de gitanetes. Ella vol fer-ho bé perquè li han adjudicat un parlament, però manifesta que el que cal és memoritzar-lo i ja està.

«No estic nerviosa»

el punt

La Maria de la Serra és reusenca i té 13 anys. Enguany participa per primera vegada en el ball de pastorets i s'estrena, per tant, en la primera actuació que es farà en el seguici popular. Diu que no li ha costat gens integrar-se, perquè dins del grup ja hi té amics i que s'hi ha volgut integrar perquè ja feia temps que hi estava pensant. També manifesta que no està nerviosa i que només es tracta d'aprendre's les figures, i que això no té cap dificultat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia