Política

Madrid amenaça de portar la llei de consultes al TC i la Generalitat envia Saura a negociar-hi

El govern espanyol vol exclusivitat en la convocatòria de referèndums

Nadal assegura que per ara només es tracta de «discrepàncies competencials

El govern espanyol ha expressat a l'executiu català “discrepàncies competencials” sobre la llei de consultes i podria portar-la al TC si abans no es resol el conflicte negociadament.

Així ho ha explicat el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, que ha anunciat que el govern ha acordat aquest dimarts encarregar al conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, que iniciï negociacions per resoldre aquestes discrepàncies competencials, que rauen en el fet que “la capacitat de convocar referèndums se la reservaria l'Estat com una competència exclusiva”.

Ara s'inicia el període de sis mesos de consulta per acostar posicions, però “si es manté la discrepància una o altra de les parts van al Tribunal Constitucional per formular el corresponent recurs”.

Els articles que han suscitat les discrepàncies del govern espanyol són els que van de l'1 a 30, el 43 i el 45 de la llei de consultes populars per via de referèndum. El govern espanyol interpreta que la llei entra en un terreny que li pertoca: el de convocar els referèndums, que va més enllà del paper d'autoritzar-los que li atorga la llei catalana.

El titular d'Obres Públiques, que avui actuava de portaveu del govern després de la reunió setmanal de l'executiu, ha explicat que “queda clar que s'inicia el procés negociat per assegurar la resolució d'un presumpte conflicte de competències” abans que es produeixi formalment.

El conseller ha afirmat que “hi ha una qüestió sobre l'abast de les consultes i sobre quin és el punt de contacte entre el que és competència de l'Estat i el que són les competències que reconeix l'Estatut al govern català i al Parlament per convocar consultes populars d'altres característiques”.

Ha reiterat que ara hi ha sis mesos “per interpretar i discutir la suposada invasió competencial de la llei respecte una competència que l'executiu espanyol creu que li és pròpia”.

En aquest sentit, ha afirmat que és una discussió que està oberta i en mans dels juristes i que, per tant, “cal deixar temps al temps”. “No sabem on ens portarà [la discussió], però hem de veure que el diàleg s'inicia a partir de l'acord pres avui, i no hi ha res més a dir”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia