Medi ambient

Els ecologistes denuncien la connexió entre la dessalinitzadora de Blanes i la potabilitzadora de Cardedeu

La Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny i l'associació Orchis, Naturalistes de la Selva i l'Alt Maresme, han denunciat les obres de connexió entre la instal·lació de tractament d'aigua marina (ITAM) de la Tordera, instal·lada a Blanes, i l'estació de tractament d'aigües potables (ETAP) del Ter, situada a Cardedeu. La denúncia, que reclama l'aturada de les obres, s'ha tramès a la fiscalia de medi ambient de Barcelona i al Departament de Medi Ambient i Habitatge, «per les irregularitats i pels incompliments en l'execució de l'obra de l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATLL), l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la conselleria mateix, i que han afectat greument espècies i espais protegits de la Tordera».

Les dues entitats ecologistes consideren que tant l'ATLL com l'ACA i el Departament de Medi Ambient són responsables d'un seguit d'accions que han conduït les obres a posar en perill la flora i la fauna dels espais protegits tant del riu Tordera –inclòs en la Xarxa Natura 2000– com dels espais protegits de la rodalia –espai PEIN o reserva natural parcial–. Denuncien que es van començar les obres sense un seguit de permisos, com ara l'avaluació d'impacte ambiental, i que tant el traçat com les obres afectaven hàbitats d'interès comunitari. La denúncia hi afegeix que en l'execució de les obres «s'han afectat les espècies d'aus protegides en època reproductora; s'ha alterat la dinàmica fluvial del riu i s'han fet abocaments de sediments sobre zones inundables i hàbitats d'interès comunitari amb flora i fauna protegides». El text, que inclou una llista més àmplia de possibles irregularitats, conclou que en la finalització de les obres «no s'han previst mesures correctores per minimitzar els efectes negatius de l'obra», i tampoc s'ha previst eliminar «els accessos oberts en el medi natural».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia