Política

Montilla creu que el concert faria inviable Espanya

Assegura que si Catalunya recaptés els seus impostos seria impossible “quadrar els comptes” de l'Estat

El president discrepa frontalment de la proposta que defensa Mas per si governa

El president de la Generalitat, José Montilla, considera que si Catalunya tingués un concert econòmic com el basc o el navarrès, la cohesió d'Espanya “seria inviable” perquè seria impossible “quadrar els comptes” de l'Estat.

D'aquesta manera ho expressa Montilla en el llibre titulat Catalanisme (L'Arquer), que es presentarà dimarts i en el qual el líder del PSC dialoga sobre qüestions com l'autogovern, la crisi econòmica, la ciència i la política cultural. “Traslladar el concert econòmic del País Basc a Catalunya faria inviable la mateixa existència i cohesió d'Espanya”, afirma Montilla. “Només cal veure les balances fiscals i comprovar què comportaria. Seria impossible quadrar els comptes”, insisteix. El president català s'oposa a aquesta reivindicació, però reconeix que si a Espanya, i especialment per part del PP, segueix un discurs d'odi cap a allò que és català, el concert econòmic anirà guanyant adeptes.

Segons Montilla, si durant la Transició aquesta fórmula no es va arribar a plantejar és “en part perquè hi havia qui no volia assumir el cost polític de recaptar impostos”. Ara, en canvi, creu que la reivindicació del concert econòmic no és majoritària, encara que no descarta que “pugui arribar a plantejar-se” en un futur.

Precisament, el líder de CiU, Artur Mas, ja ha anunciat que proposarà aquest sistema de finançament si governa, usant el dret a decidir i un compromís de tots els partits catalans de defensar a Madrid la posició acordada.

Al llibre, Montilla insisteix a demanar més complicitats cap al fet diferencial català a la resta de l'Estat, i lamenta “la tossudesa de qui insisteix a negar la realitat”, que Espanya “no és la suma de 17 autonomies”.

LA FRASE

Traslladar el concert a Catalunya faria inviable la mateixa existència i la cohesió d'Espanya
José Montilla
president de la generalitat

D'Iñaki Gabilondo a Anna Cabré

En el llibre que porta com a títol Catalanisme, José Montilla dialoga amb el periodista Iñaki Gabilondo, la demògrafa Anna Cabré, el professor de l'IESE Pedro Nueno, el doctor en biologia Ramon Folch i l'enginyer industrial Gabriel Ferraté, així com amb el diplomàtic i premi Ramon Llull 2009 Carles Casajuana i la directora de la Fundació Miró, Rosa Maria Malet. A través de les diferents converses, el president de la Generalitat expressa la seva opinió sobre la situació política de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia