Societat

educació

Colònies i casals d'estiu, més reduïts

· Les famílies disminueixen les despeses als casals d'estiu: moltes els apunten només a les activitats del matí · La Fundació Pere Tarrés treu les colònies de 10 i 15 dies i les fa per setmanes, més assequibles

“Hi ha més nens dels casals que no es queden a dinar”, diu la Pere Tarrés

Menys dies de colònies i casals d'estiu més econòmics. Si poden ser només de matí, millor. La crisi ha impactat de ple a les famílies catalanes i les activitats de lleure de l'estiu se n'han ressentit. La petició de beques també ha augmentat.

“El que està passant aquest any és una mica la consolidació del que va començar l'any passat. Pel que fa als casals d'estiu, que és un espai de lleure per als nens que serveix, sobretot, per conciliar la jornada laboral dels pares, hem notat com moltes famílies han optat aquest any per apuntar els seus fills a activitats de matí”, explica Albert Riu, cap de vacances i lleure de la Fundació Pere Tarrés. Riu assegura que “és molt significatiu el nombre de famílies que aquesta vegada han optat per no deixar els nens a dinar al casal i per estalviar-se les horetes de la tarda”. S'interpreta, per tant, que novament els avis faran de xarxa salvavides de moltes famílies.

Pel que fa a les colònies, “vistes, sobretot, com un premi, un regal, un luxe per a moltes famílies”, Riu explica que aquest any la Fundació Pere Tarrés ha optat per escurçar-ne la durada. Per un cantó es redueix el preu i fa que moltes famílies acabin apuntant-hi els seus fills i, per un altre cantó, “s'ajusta més a l'organització natural de les famílies”. Així, fent colònies d'una setmana en comptes de deu dies, es facilita que els infants puguin continuar anant fora uns dies i passar-s'ho bé, i formar-se amb amics i monitors i lluny del radi dels pares. “Això sí, oferim la possibilitat per a qui s'ho pugui permetre de fer estades de dues setmanes”.

Albert Riu va explicar que la xifra de menors que aquest any aniran amb ells de colònies és, més o menys, la mateixa de l'any passat. Això sí, la petició de beques s'ha multiplicat.

Aquest any, informa la Fundació Pere Tarrés, han rebut 907 sol·licituds de beques, una xifra que significa un 8% més que les demanades l'any passat.

Falten diners per a beques

“El cas és que en aquests moments només hem pogut donar resposta a un 47% de les beques, per tant, queden 462 infants, que suposen un pressupost de 97.000 euros, que encara no sabem d'on traurem els diners per portar-los de campaments”, explica aquest responsable de la Pere Tarrés. Riu aprofita per “fer una crida a totes les persones i entitats que vulguin fer donacions” per tal que tots aquests infants puguin anar-se'n uns dies fora de casa. “Penseu que hi ha nanos que provenen de famílies amb moltes dificultats i aquestes sortides són la seva única possibilitat d'escapar, per uns dies, de la seva realitat”, manté. Aquesta entitat pot arribar a becar fins al 75% de les colònies i casals d'estiu, però les famílies, ni que sigui poc, han de pagar alguna cosa (encara que sigui a terminis).

Classe mitjana

La Fundació Catalana de l'Esplai,per la seva banda, té previst donar aquest any un miler de beques. Per primera vegada han notat un augment de famílies que pertanyen a la classe mitjana. “Es tracta de famílies que mai havien demanat ajuts però que, enguany, i davant l'agreujament de la crisi econòmica, s'han decidit a demanar una beca”, afirma Montserrat Ginés, directora general de l'entitat. Ginés ha assegurat que encara hi ha temps per demanar una ajuda, i anima els pares a decidir-se a fer-ho per tal que no siguin els fills qui acabin “pagant els plats trencats” de la crisi i es quedin sense colònies, campaments i camps de treball. A banda que les entitats especialitzades en lleure puguin donar beques, també en donen diferents administracions, la Generalitat, sobretot, però també la Diputació i alguns ajuntaments.

De tot tipus

Com cada any, hi ha colònies lingüístiques, colònies esportives, camps de treball i viatges i, en gran part, moltes colònies preparades durant l'any pels centenars d'esplais afins a les diverses fundacions.

Aquest divendres al matí va sortir, de davant de les instal·lacions del camp del Barça, el primer autocar de nens que se'n van a unes colònies lingüístiques amb la Fundació Pere Tarrés.

Però és a partir de demà dilluns quan sortiran la majoria d'autocars tant d'aquesta entitat com de la Fundació Catalana de l'Esplai i de la Generalitat que, també com cada any, organitzen desenes de tongades de colònies, campaments i camps de treball als quals hi acaben anant desenes de milers d'infants i joves.

LES XIFRES

907
famílies
han demanat beques a la Fundació Pere Tarrés. Són un 8% més que l'any passat.
9.00
és l'hora en què dilluns
surten els primers grups de les colònies de la Fundació Catalana de l'Esplai.
46,4
per cent
de nens pensen que els han apuntat de colònies perquè puguin “tenir noves i enriquidores experiències”

La importància socioeducativa de les activitats d'estiu

“L'esplai i les activitats d'estiu, com ara les colònies o els campaments, tenen una gran importància socioeducativa. Ofereixen als infants un espai on relacionar-se amb altres nens i nenes, aprendre i passar-s'ho bé, descansar, fer salut, apropar-se a la natura tot coneixent altres indrets i adquirir autonomia lluny de la família”. Ho explica la directora general de la Fundació Catalana de l'Esplai, Montserrat Giner, que assegura que “moltes noves famílies que a causa de la crisi han demanat una beca s'han apropat al món de l'esplai i de l'educació en el lleure”. Explica Giner que “la participació en aquestes activitats dels infants i joves que viuen en contextos de risc social és una de les accions preventives fonamentals, ja que possibilita l'ocupació positiva i enriquidora del temps lliure”. “Igualment –sosté– potencia l'educació integral, l'estructuració i desenvolupament de la personalitat i afavoreix la integració i la convivència”.

La Fundació Pere Tarrés, per exemple, explica que l'any passat van endur-se de colònies fins a 3.000 infants en risc d'exclusió social. “Que infants en aquesta situació puguin sortir del seu hàbitat ni que sigui uns dies i estar en contacte amb altres realitats és summament important”, explica Albert Riu, cap de vacances i lleure d'aquesta fundació, que té més de 50 anys de bagatge a Catalunya i actualment actua ja a tot el territori espanyol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia