Societat

Indiferència i injustícia amb les víctimes del metro

Quart aniversari de l'accident que va provocar la mort de 43 persones i 47 ferits a València

La data del 3 de juliol de 2006 està ben marcada al calendari dels familiars de les 43 persones mortes i dels 47 ferits en l'accident de metro més greu succeït a l'Estat, esdevingut a València. Fa quatre anys la tragèdia va truncar les seues vides i la confiança en la justícia i les institucions.

Però ni la carpetada judicial —un procés en què es va atribuir exclusivament la responsabilitat al conductor, també mort en l'accident— ni la indiferència del Consell —Camps s'ha negat a reunir-se amb ells— no han minvat el seu objectiu d'aconseguir respostes diferents de les que han rebut fins ara i a exigir-ne responsabilitats.

Carta a FGV

Hui aquest objectiu estarà més present que mai en tots els actes que l'Associació Víctimes del Metro del 3 de Juliol (AVM3J) ha organitzat per retre homenatge pòstum als afectats i mantindre viu el seu record.

Així, a les 10 h del matí els seus membres tenen previst iniciar des de la vomitori de l'estació de Jesús, on es va produir l'accident, el trajecte que haurien d'haver fet les víctimes fins a l'estació on el comboi hauria hagut d'acabar el recorregut, la de Torrent-Avinguda.

Com tots els anys, es farà una parada en cada andana per tributar un minut de silenci en memòria dels morts.

A més, els familiars tractaran de lliurar una carta a la gerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Marisa Gracia —que ocupa el mateix càrrec que el 3 de juliol de 2006—, en què es demana informació sobre les mesures de seguretat promeses en seu parlamentària i que encara no s'han aplicat.

A les 13 h, a l'hora exacta en què es produí el descarrilament i la bolcada, l'AVM3J realitzarà una ofrena floral just en el punt del carrer situat a l'altura de la revolta del túnel on va tindre lloc l'accident.

Ja de vesprada, el sacerdot Honori Pasqual oficiarà una missa a la Seu de València i se celebrarà un acte a la plaça de la Mare de Déu, on actuaran JOPA, Recamara i Juan Ernesto i prendran la paraula Alfons Cervera, Toni Pla, Pino Díaz i Lola Moltó.

La presidenta de l'entitat, Beatriz Garrote, es mostra especialment satisfeta amb el suport social rebut en l'últim any, el qual, reconeix, els ha esperonat a continuar endavant en la seua lluita, malgrat l'esterilitat de la via judicial i la passivitat institucional.

«No són només quatre anys de dolor i de pèrdua, són dissortadament quatre anys d'abusos, injustícia i indiferència per part de les autoritats valencianes. Però, sobretot, són quatre anys sense respostes», critica.

Accident evitable

Entre les principals reivindicacions de l'associació es troba l'adopció de les mesures de seguretat oportunes en la línia —que no s'han adoptat— perquè no torne a ocórrer una desgràcia similar.

Igualment, l'entitat encara es pregunta per què les balises del sistema de seguretat instal·lades en el tram de l'accident no estaven programades per a limitar la velocitat en la funests revolta, com alertaren els sindicats de FGV poc abans del sinistre. «El perit va confirmar en la investigació judicial que si s'hagueren programat correctament l'accident s'hauria evitat», insisteixen des de l'AVM3J.

«Zero Responsables»

El sector teatral ha volgut mostrar el seu suport a l'AVM3J i els pròxims dies 7,8 i 9 de juliol posarà en escena a la salsa Matilde Salvador de la Universitat de València Zero Responsables. El text elaborat per una dotzena d'autors valencians pretén demostrar l'escassa responsabilitat del Consell en matèries com ara l'ensenyament, la sanitat, l'urbanisme i la societat. «No volíem, ni podíem caure en el parany de la indiferència. La societat valenciana no pot viure d'esquena a la tragèdia com dissortadament ha estat fent aquests quatre últims anys», afirma Josep Lluís Sirera, un dels encarregats de dirigir l'obra en què col·laboren de forma desinteressada uns cinquanta professionals del teatre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia