Política

Ofensiva de Zapatero per frenar el sobiranisme català

El líder del PSOE anuncia a Barcelona que se sent responsable de les conseqüències polítiques de la sentència del TC i que treballarà contra la ruptura. Toc a l'ala més catalanista del PSC perquè no divideixi

ZP compta “amb Montilla i els 25 diputats del PSC” per al seu objectiu

Jose Luis Rodríguez Zapatero

president del govern espanyol


El president José Luis Rodríguez Zapatero va fer ahir la primera visita a Catalunya després de la sentència de l'Estatut, anunciant que s'aplicarà a fons per frenar el sobiranisme i tornar a relligar Catalunya a Espanya. Ho va presentar com un projecte d'Estat del tot enfrontat al sobiranisme, en una conferència que va pronunciar sota el paraigua de la fundació Tribuna Barcelona, que en principi era territori amic.

“No em sento responsable de la sentència, ni de la resolució ni de la fonamentació, però sí de les seves conseqüències polítiques, i me'n faig càrrec”, va indicar el líder del PSOE, en la frase més brillant que portava escrita. I realment es va veure que se n'ocuparia, però no pas per reconstruir l'Estatut, respecte al qual va proposar unes curtíssimes mesures que cap partit aplaudirà a excepció del PSC. El que vol és recosir Catalunya a Espanya, restablir la confiança i evitar una hipotètica independència a través del dret a decidir. La va definir pejorativament com la “temptació per a un projecte sense sentit”.

La Moncloa fa el gir

Zapatero va deixar patent que el president José Montilla el va convèncer que cal tenir en compte la manifestació del 10 de juny, i que aquesta revela una situació inèdita entre Catalunya i Espanya apareguda després de la sentència del TC. Un dirigent del PSC admetia, tot just acabar l'acte, que a la Moncloa s'han començat a prendre seriosament la situació política a Catalunya, que, si bé no està a les portes d'una independència a mitjà termini, ja no es pot descartar que hi arribi si l'Estat espanyol actua amb poca destresa. La intenció de Zapatero és refer el camí provocat per la sentència de l'Estatut, no en el sentit de refer el text estatutari, sinó d'afermar l'Estat espanyol. “El primer que hem de fer és trobar-nos en els sentiments, sentir-nos a prop en l'Espanya plural. I això no comença per un traspàs de beques, òbviament”, va apuntar, confirmant que el procés és de fons.

Agafa les regnes

El líder del PSOE va deixar patent que assumirà personalment aquest objectiu, i que compta amb el president José Montilla i també amb el PSC per tirar-lo endavant. “Jo, el president Montilla i els 25 diputats del PSC ens dedicarem a fons, costi el que costi, a aquest intent d'eliminar la desafecció”, va proclamar. Va quedar encara més clar que agafava les regnes de l'operació d'Estat quan va precisar que a partir d'ara vindrà sovint a Catalunya. Tot al contrari del que demanava fa pocs mesos el cap de campanya dels socialistes catalans, Jaume Collboni. Però és que la situació política està canviant de manera molt ràpida. Davant de Montilla, Zapatero ja no dubtava a definir-se ahir com a també “president dels ciutadans catalans”. Tot un avís per a navegants.

Crítica als catalanistes

Zapatero no es va estar d'atacar el sector més catalanista del PSC, que el destorba en reclamar un grup parlamentari propi que podria votar contra el PSOE. “No és temps de subratllar les sensibilitats diferents, ni de divisions, sinó del que pot ajudar a construir. Demano que ningú jugui amb això”, va advertir. Es referia als consellers Montserrat Tura, Antoni Castells i Ernest Maragall, que en els últims dies han reclamat que els 25 diputats del PSC votessin al Congrés la resolució del Parlament català, encara que això representés trencar la disciplina de vot.

Al·lusió fosca a CiU i PNB

Fins i tot Zapatero va fer una al·lusió críptica a una possible col·laboració de CiU i el PNB per a un projecte “amb trets federals”, dient que per consolidar el que ell denomina l'Espanya plural seria bo que “forces polítiques del centredreta” participin en aquesta tasca. Amb qui sembla que ja no compta en absolut és amb ERC, de qui es va queixar que en els últims anys no ha col·laborat a Madrid tot i governar conjuntament amb els socialistes a Catalunya.

El líder del PSOE va subratllar que en cap moment parlava de les eleccions catalanes sinó d'un procés a més llarg termini, que va situar en més de quatre anys. “Cal un esforç per dir als catalans que el millor projecte és el projecte comú. La sentència ha obert un interrogant i cal tancar-lo”, va apuntar, deixant patent que el socialisme virarà cap a aquest rumb.

Els efectes jurídics de la sentència són molt limitats. L'Estatut ha resultat globalment convalidat

LES FRASES DE ZP

No és temps per subratllar sensibilitats diferents, sinó per a allò que ajudi a construir. Que ningú hi jugui
Cal un esforç per dir als catalans que el millor projecte és el comú, no la temptació sense sentit
No em sento responsable de la sentència, però sí de les conseqüències polítiques
Tinc tant de convenciment en els 25 diputats del PSC com en el president Montilla
Em dedicaré de manera prioritària a recuperar la confiança dels catalans cap a l'Espanya plural

El president proposa una dèbil reactivació de l'Estatut

Zapatero va detallar ahir una mica més la proposta per intentar algunes competències de l'Estatut, però va posar de manifest vies dèbils que no donaran grans resultats. Descartant l'opció de cedir competències de l'Estat a través de l'article 150.2 de la Constitució, només va acceptar recuperar funcions en el cas que això es pugui fer modificant una llei orgànica estatal, i quan la sentència així ho hagi apuntat. Aquest seria el cas d'algunes competències sobre la justícia, i l'autonomia local. Va afegir com a segona via seguir treballant en els traspassos pendents, i va indicar com a tercera branca un compromís perquè l'administració de l'Estat respecti el marc competencial de la Generalitat en la seva actuació.

Són mesures que es poden considerar importants, però que deixen al marge la majoria de punts que va tombar o reinterpretar la sentència del Constitucional.

Zapatero, que va parlar d'aquestes qüestions en la reunió amb Montilla a la Moncloa, va precisar que actuarà en aquests terrenys “sense pressa”.

La causa de fons de la dèbil reacció de Zapatero davant les demandes catalanes després de la sentència és que la segueix valorant de forma positiva. “Els efectes jurídics de la sentència són limitats, molt limitats”, va deixar anar. “l'Estatut ha resultat globalment convalidat. Més encara: s'ha aclarit l'horitzó del seu desenvolupament i aplicació”, va dir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia