El personal d'infermeria del Trueta diu que treballa al límit i avisa que perilla la qualitat d'atenció al malalt

La direcció de l'hospital assegura que les ràtios d'infermeria són les adequades

Desmotivats, cremats, amb desgast físic i psíquic i alguns ja de baixa laboral. El president de la junta de personal, David Oliver, del sindicat d'infermeria Satse, va explicar ahir que el personal d'infermeria i els zeladors suporten, des de fa anys, una càrrega de treball que els supera. I va afegir-hi que, si bé hi ha hagut un increment de la plantilla, aquest ha estat del tot insuficient per atendre els malalts, perquè ja s'estava sota mínims i perquè els malalts que arriben al Trueta presenten patologies cada cop més greus i complexes. «Si no s'arregla aviat aquesta situació, denunciarem el cas a la Inspecció de Treball», va advertir Oliver. Els representants dels altres sindicats que han denunciat públicament aquesta situació –CATAC, CCOO, SAE i UGT– van manifestar que la sobrecàrrega de treball és especialment greu en serveis com ara el de neurologia, traumatologia i cirurgia vascular. «Es tracta d'unitats que o bé s'haurien d'esponjar o bé s'hi hauria de posar més personal», va dir la representant del SAE. Els sindicats també van queixar-se que els tres sistemes informàtics que hi ha implantats al Trueta, i que serveixen per tenir informació dels pacients i per saber, per exemple, la medicació que els han de donar, funcionen de manera independent, de manera que alenteixen moltíssim els processos de treball. També van lamentar que, a l'hora de contractar personal, l'Institut Català de la Salut (ICS) ho faci a dit, sense tenir en compte la trajectòria en el treball i en la formació dels candidats. Els sindicats asseguren que tots aquests problemes els han volgut resoldre, però que les negociacions amb la direcció del centre han estat infructuoses.

Ràtios homologades

La direcció del Trueta va manifestar ahir que la plantilla actual de l'hospital és de 1.515 professionals, un 26,5% més que el 2004. I també que aquest increment del nombre de professionals ha afectat totes les categories laborals. Assegura que la plantilla d'infermeria ha crescut un 31,6%; la dels metges, un 21%, i la de gestió i serveis, un 18,9%. La direcció afirma que les ràtios d'infermeria responen a les homologades pels centres amb el mateix nivell d'activitat i complexitat. Pel que fa als sistemes informàtics, la direcció reconeix que han estat un canvi important per als professionals, però assegura que la informatització de la història clínica és un pas molt important per a la millora de l'atenció dels usuaris. I quant a la borsa de treball, diu que hi ha obert un procés de negociació amb els sindicats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.