Salut

Salut es planteja aturar la cirurgia cardíaca del Trueta

El director de Salut a Girona diu que s'ha d'estudiar si es tira endavant amb el programa atès que només s'opera el 25% dels pacients potencials i que la resta són intervinguts a hospitals de Barcelona

El director dels serveis territorials de Salut a Girona, Joaquim Casanovas, va dir ahir, en declaracions a Ràdio Girona, que s'estudiarà la suspensió de la cirurgia cardíaca a l'hospital Josep Trueta perquè només s'està operant el 25% (80) dels més de 300 pacients que necessiten d'aquest tipus d'intervencions i que la majoria són tractats a hospitals de Barcelona. “Hauríem de pensar si continuem amb l'actual programa parcial de cirurgia cardíaca o bé és millor aturar-lo” i reprendre'l coincidint amb un centre nou, va dir. Aquesta notícia, que fa referència a les operacions més complexes, les de cor obert, i no a les sessions d'hemodinàmica, va caure ahir com una gerra d'aigua freda entre els professionals de l'hospital que estan implicats en aquest tipus d'operacions i entre les associacions d'afectats perquè es tracta d'un servei que va costar molt d'esforç d'aconseguir i perquè la idea, a l'hora de posar-lo en marxa, era que anés creixent per etapes i no pas que es frenés en sec.

El Trueta va començar a fer operacions a cor obert el novembre del 2006 després d'anys de reclamacions del mateix servei de cardiologia de l'hospital i de l'associació gironina de prevenció i ajuda a les malalties del cor Gicor.

El doctor Rafel Masià, director mèdic del Trueta i el cardiòleg que va impulsar el projecte juntament amb el doctor Joan Baptista Amado, que ara és el cap del servei de cardiologia de l'hospital, va evitar ahir de pronunciar-se respecte a això adduint que desconeixia les declaracions de Casanovas i que era la primera notícia que en tenia.

Per la seva part, la presidenta de Gicor, Margarita Gou, va expressar el seu “complert desacord” amb la mesura. Gou va afegir que si es deixa de prestar aquest servei serà fer un pas enrere que afectarà no només els pacients sinó també als seus familiars, els quals hauran de desplaçar-se un altre cop fins a Barcelona per rebre una atenció que ara troben a l'hospital de Girona. Gou considera que aquesta mesura seria contrària a la voluntat expressada pel govern de CiU de mantenir la qualitat assistencial.

El cardiòleg Ramon Brugada, degà de la Facultat de Medicina, creu que si es pren aquesta decisió serà purament política. “Si ara per ara es tracta el 25% de pacients potencials només es poden fer dues coses: o bé es tira endavant fins arribar a atendre el 100% de la demanda o bé es deriva aquest 25% cap a altres hospitals. I s'hauria de pensar què és el millor per al pacient”, va raonar. Com a cardiòleg interessat a potenciar l'especialitat, diu que deixar al Trueta sense les operacions de cor més complexes “és fer un pas enrere en el concepte de referència de l'hospital Trueta”.

Les intervencions a cor obert es fan actualment un cop per setmana amb la col·laboració de cirurgians de l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. La primera es va fer el 8 de novembre de l'any 2006 i des d'aleshores se n'han realitzat més de 260. Aquesta quantitat representa una mitjana de 80 intervencions cada any, tot i que el nombre d'operacions per any, des que es van començar a fer, ha augmentat progressivament. Aquest és el resultat de la implantació d'una primera fase del projecte, d'un total de quatre, i respon a un terç de les necessitats reals que hi ha a la demarcació. D'aquestes operacions, la meitat són per solucionar malalties coronàries, que se solen manifestar en forma d'infart. L'altra meitat corresponen intervencions de canvi de vàlvules.

Treure aquestes operacions va en contra del concepte de referència del Trueta
Ramon Brugada
cardiòleg i degà de la facultat de medicina
La notícia és horrorosa. El govern de CiU s'havia compromès a no rebaixar la qualitat assistencial
Margarita Gou
presidenta de l'associació gironina gicor
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.