La Generalitat tanca el batxillerat a la Mina i vol retallar-lo a Badalona

Proposa suprimir la segona línia de l'IES La Pineda, tot i les queixes de la comunitat educativa

Educació preveu l'eliminació del batxillerat a 13 instituts –majoritàriament situats a Barcelona– adduint que tenen una demanda mínima. Segons ha explicat el director de la zona educativa de Sant Adrià, Andreu Toneu, aquest seria el motiu pel qual la Generalitat està decidida a suprimir l'única línia d'aquest nivell educatiu que hi ha al barri de la Mina, la que s'imparteix a l'IES Fòrum 2004. Toneu ho justifica assegurant que, segons les previsions per a aquest centre, «hi haurà molt pocs alumnes que el curs que ve podran acreditar o voldran fer el pas de l'ESO al batxillerat». Aquest raonament es completa, segons fonts del departament, amb la intenció de la Generalitat de tancar les línies en què, com passa en aquest institut adrianenc, no es pot oferir el ventall d'assignatures optatives que pertoquen al batxillerat a causa de la baixa demanda de places.

En aquest sentit, el departament avantposa la necessitat d'oferir un batxillerat «de qualitat» davant l'exigència «d'obrir-ne línies arreu», segons expliquen les mateixes fonts. A més, Educació minimitza l'impacte que pugui tenir el tancament del batxillerat a la Mina recordant que aquesta decisió es compensarà amb la creació, el curs que ve, d'un nou grup de primer de batxillerat –que esdevindrà una segona línia– a l'IES Barri Besòs de Barcelona, situat «a prop» del centre adrianenc. Toneu hi afegeix l'altra possibilitat de matricular-se d'aquest nivell, la que ofereix l'IES Manuel Vázquez Montalbán, situat a l'altre marge del riu Besòs. La direcció de l'IES Fòrum 2004 no ha atès la trucada d'aquest diari per valorar la proposta de la Generalitat.

Retallada a Badalona

A part dels centres on Educació vol tancar el batxillerat per baixa demanda de places, el departament també ha posat els ulls a l'IES La Pineda de Badalona. En aquest institut –un dels més grans de la ciutat amb més d'un miler d'alumnes inscrits i un centenar de professors–, una de les dues línies de batxillerat de què consta s'aguanta ara per un fil, després que Educació hagi admès la intenció de suprimir-la com a mesura perquè el centre es consolidi com a «referent en formació professional» –ofereix una quinzena de cicles formatius–, en detriment del batxillerat. En aquest cas, la Generalitat no preveu cap impacte en la matriculació dels futurs alumnes, ja que assegura que en instituts propers a aquest hi ha «una setantena» de places vacants. Amb tot, Educació ha dit que esperarà al procés de matriculació abans de decidir si tanca definitivament la línia.

La voluntat de la conselleria ha estat durament criticada per la comunitat educativa del centre. El seu director, Esteve Rovira, denuncia que la línia es vol tancar per «contenció pressupostària» i no comprèn la posició d'Educació perquè, segons diu, la previsió de matrícules de batxillerat al centre per l'any que ve és d'una seixantena de places. Aquestes matrícules, segons explica Rovira, s'haurien de garantir al mateix centre i no en d'altres «segons la normativa», un fet que fonts del departament desmenteixen. Per la seva banda, el grup municipal d'ICV-EUiA de Badalona presentarà en el ple de dimarts que ve una moció en què demana a l'alcalde, Jordi Serra (PSC), i al regidor d'Educació, Josep Duran (PSC), que mostrin el seu rebuig a la proposta del conseller Ernest Maragall (PSC). La moció també exigeix la convocatòria d'un consell escolar municipal extraordinari per debatre la situació amb la comunitat educativa.

Finalment, els instituts de Santa Coloma mantindran l'oferta actual, tot i que l'alcaldessa, Núria Parlon (PSC), va haver d'intercedir per evitar que Educació suprimís el batxillerat a l'IES La Bastida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.