Educació

Terrassa exigeix a Educació que no elimini l'oferta de català a l'EOI sinó que l'ampliï

L'equip de govern de Terrassa exigirà al Departament d'Educació no només que no suprimeixi les classes de català a l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI) per al curs vinent, sinó que les ampliï. El tinent d'alcalde de Serveis a les Persones, Alfredo Vega (PSC); el regidor d'Educació, Josep Pàmies (ICV), i el regidor d'ERC i president del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Terrassa i comarca, Màrius Massallé, van comparèixer ahir de manera urgent per mostrar la seva oposició a la decisió que Generalitat va confirmar al diari El Punt. Almenys 48 alumnes del centre situat al carrer de Vic es veurien afectats per aquesta supressió.

El problema ha sorgit perquè les escoles oficials d'idiomes s'han d'adaptar al marc europeu de referència de les llengües i han de reestructurar el currículum de català que estaven fent. Això implica que es passarà d'oferir cinc nivells a oferir-ne sis. En aquesta reestructuració, Educació ha decidit reagrupar els professors de català a Manresa, Sabadell, a la Vall d'Hebron de Barcelona, a Lleida, Tarragona i Girona. Això suposa la supressió de les classes de català a l'EOI de Terrassa.

«Això no pot ser de cap manera», va afirmar Massallé. El regidor republicà va desmentir que l'oferta de català estigui duplicada com havien assegurat fonts d'Educació. «No és veritat», va etzibar Massallé, que va recordar que, malgrat que el CNL hagi doblat la seva oferta en els últims quatre anys, «seguim considerant que encara és insuficient».

Mitjà de cohesió social

Vega va corroborar que a Terrassa hi ha una «forta demanda» de cursos de català, que es cobreix no només amb el CNL sinó a vegades amb escoles d'adults o amb entitats com ara Càritas. El tinent d'alcalde de Serveis a les Persones va recordar que en aquests moments de crisi l'aprenentatge del català no només té a veure amb conèixer una llengua, sinó que té a veure «amb la cohesió social». Vega entén que la Generalitat vulgui optimitzar recursos, però considera que en aquest tema «no toca» perquè hi ha un excés de demanda.

Des de feia quinze dies l'Ajuntament, el Departament d'Educació i l'EOI treballaven per trobar una solució en una taula de concertació. «Encara és hora que ens informin de forma oficial», va criticar Massallé, que va afirmar que la decisió de la supressió de l'oferta de català els havia arribat mitjançant la premsa. Amb tot, va assenyalar que està encara obert el procés negociador amb la Generalitat.

L'equip de govern ha consensuat la proposta de resolució que tenia la intenció de presentar al ple d'avui el grup municipal de CiU, en què demanava al Departament d'Educació que rectifiqués la seva decisió. En l'acord de la moció, s'inclourà una part en què se sol·licita a la Generalitat que «ofereixi a Terrassa els sis cursos de català». Des de fa uns mesos, la conselleria d'Ernest Maragall ha decidit deixar la ciutat sense diversos tipus d'estudis com ara el batxillerat nocturn i les escoles taller i les cases d'oficis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.