Societat

La reducció dels donatius obliga la Casa del Transeünt de Tarragona a tancar al matí

Només pot cobrir l'atenció bàsica i ja no s'hi poden fer estades llargues, amb què es pretenia reinserir les persones socialment

La casa d'acollida Sant Auguri de Tarragona, la Casa del Transeünt, és l'única existent a la zona que dóna llit i menjar als sense sostre. Des de fa un any, però, s'està incrementant el nombre de persones amb necessitats bàsiques i des d'aleshores que no només acudeixen a la casa «gent que està al carrer des de fa molt de temps», sinó també «gent que ha quedat a l'atur, a qui s'ha complicat la situació personal i que no havia estat mai al carrer», explica la responsable de la casa d'acollida. Al mateix temps que les necessitats són més grans, els recursos han anat a la baixa: «Part dels diners vénen de donatius i ara n'entren menys», afirma Teresa Beà. Per això admet que li «dol» haver d'arribar al punt de retallar el servei que presten.

Així, ja no poden obrir les 24 hores, sinó que la casa obre a les cinc de la tarda i tanca l'endemà a les vuit del matí, de manera que les persones que hi acudeixen han de passar el matí fora perquè Càritas no pot costejar el monitor que hi havia al matí i ja no els poden oferir dinar, sinó només el sopar i l'esmorzar. També han reduït de tres a dos el nombre de programes d'estada, eliminant el projecte Hèrcules, un programa de llarga estada adreçat a gent jove en situació que no era crònica, que seguien cursos de formació i als quals s'ajudava en la recerca de feina i se'ls feia un seguiment posterior. Tot i això, «es continua fent el mateix treball amb els de curta i llarga estada» i funcionen la resta de serveis, com ara el rober, la consigna i la farmàcia, així com l'orientació.

Tot ple, malgrat la calor

És quan arriben les baixes temperatures quan augmenta el nombre de persones que demanen un lloc per passar la nit i resguardar-se del fred. Però tot i que aquest encara no ha arribat, les 24 places de què disposa la llar ja estan ocupades. Enguany, l'estada màxima en els programes de curta estada és de set dies en lloc de cinc, i han incrementat en dues més (de quinze a disset) el nombre de places que proporciona la Fundació Privada Bona Nit a través del lloguer d'habitacions a la Pensión Carmen. Quan aquests recursos són plens, no poden oferir «cap altra alternativa» si els arriba algú que necessita un resguard, diu Beà, perquè les llars d'acollida de transeünts més properes a la de Tarragona són «a Tortosa i a Vilafranca» i s'hi poden estar menys dies.

L'any passat, la Casa del Transeünt va comptabilitzar 580 persones que no van poder-hi entrar, tot i que sí van poder ser ateses 966 persones, 222 de les quals van estar-se a l'hostal. I aquest any 2009 va començar amb la mateixa dinàmica, que esperen que s'accentuarà quan comenci el fred.

Jornada de portes obertes diumenge vinent

Amb el lema La seva història és part de la nostra història. Tots hi tenim a veure, el diumenge 22 de novembre se celebra el Dia dels Sense Sostre. Per aquest motiu la Casa del Transeünt, ubicada a la plaça Peixateries Velles, farà aquest dia una tarda de portes obertes perquè tothom que ho vulgui es faci una idea de què és la casa, conegui la vida dels que hi viuen i se sensibilitzi de les mancances que tenen, no només en els àmbits econòmic i laboral, sinó també afectiu, familiar i de relacions socials. Durant aquesta setmana, els transeünts que s'hi estan elaboren un mural amb fotografies «per comparar la vida dels que són dins i dels que no» perquè «tot i ser persones igual, no es poden exercir els drets i els deures de la mateixa manera», perquè no se senten partícips de la societat. A més, les persones que s'estan aquests dies a la casa també han decidit fer un campionat de parxís i de dòmino, que va començar ahir.

Detecten una tendència creixent en els problemes per pagar l'habitatge

Ò.M.J. / M.C

El delegat de Càritas Diocesana de Tarragona, Santiago Soro, va certificar ahir que la demanda per cobrir necessitats bàsiques continua augmentant i això ha obligat l'entitat a «retallar projectes de reinserció social» per abocar tots els recursos a facilitar roba i menjar als que més ho necessiten. L'exemple de la Casa del Transeünt de Tarragona és prou significatiu, però passa el mateix en altres municipis de l'àrea de l'arquebisbat tarragoní. A més a més, Soro exposa algunes tendències preocupants. D'una banda, l'increment del nombre de famílies necessitades perquè els dos adults s'han quedat alhora sense feina, cosa que porta a demanar ajuda «gent que fa un parell d'anys no s'ho podia ni imaginar», i també del nombre d'immigrats que havien aconseguit regularitzar la situació però que ara, en quedar-se a l'atur, han tornat a la seva situació inicial d'arribada. Per un altre costat, un problema que pot esdevenir especialment greu: «Detectem cada cop més ciutadans que tenen problemes reals per pagar el pis», la hipoteca o el lloguer. Això, com constata Soro, requeriria «grans mesures polítiques» de país o d'Estat.

En general, Càritas ja té enguany el doble o el triple de demanda en algunes poblacions i aquest és l'increment que els responsables de l'entitat calculen que hauran de donar a les diferents diòcesis tarragonines per poder atendre les necessitats bàsiques. Les perspectives no són gens favorables i ja s'ha hagut de començar a haver de dir que no, perquè l'ajuda no arriba per a tothom. Arran de l'increment de la demanda, s'han fet campanyes extraordinàries de recollida puntual de menjar en algunes diòcesis per poder fer front a les demandes més urgents. Des de Càritas es preveu un any complica, però confien que no minvarà el nombre de donatius, que suposen més de la meitat dels ingressos. Els comptes de l'Arquebisbat de Tarragona, que es van fer públics la setmana passada, ja van posar de manifest també un increment de l'aportació anual a Càritas per cobrir les necessitats bàsiques.

El 2008, l'Arquebisbat de Tarragona va aportar 294.139 euros a Càritas, 45.000 euros més que l'any anterior, i les previsions són que l'aportació haurà d'augmentar encara més aquest any.

El menjador social de Reus obrirà abans de Nadal

Càritas creu que la demanda d'ajuda augmentarà el 2010
Ò.M.J

Un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Reus i Càritas Interparroquial de Reus ha de permetre tornar a obrir un menjador social a la ciutat abans de les festes de Nadal, anys després que l'antic servei tanqués perquè el mossèn que se'n cuidava ho va deixar. Ara, segons l'Ajuntament, que és el que es fa càrrec de les despeses econòmiques que genera l'adequació i el lloguer del local, les obres ja han començat –es van adjudicar provisionalment a finals d'octubre per un import de prop de 170.000 euros– i avancen a bon ritme, de manera que el menjador es podrà obrir, com s'esperava, abans de finals d'any. La previsió inicial era que el menjador pogués atendre entre 60 i 70 persones per torn al local del carrer Francesc Bartrina, tot i que Càritas ha preferit no avançar encara els detalls de la reobertura.

Un sobreesforç

Fonts de l'entitat vinculada a l'Església, això sí, van admetre que a mesura que avança la crisi, encara sense llum al final del túnel, els serveis socials que gestiona han de fer mans i mànigues per poder arribar a tot arreu. «De moment, anem fent com podem, entre altres coses perquè estem rebent més roba i donatius que mai i hi ha més voluntaris implicats que mai», assegurava una assistenta social. La mateixa font, però, augurava que l'impacte de la crisi, que està apropant a Càritas un perfil nou de demandant d'ajuda –en nom de famílies castigades per la seva situació laboral–, podria incrementar-se en els primers mesos del 2010, que és quan aquesta gent deixarà de percebre els subsidis de desocupació: «Aleshores haurem de coordinar-nos encara millor, l'Ajuntament i totes les entitats de la ciutat.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.