El cooperant ferit de bala està «fora de perill» i la família en demana l'alliberament

Barcelona Acció Solidària nega que s'estigui negociant

Tot i que la confirmació oficial que Vilalta havia estat ferit de bala en el moment del segrest no va arribar fins dimarts a la mitjanit, la seva família n'havia estat informada prèviament pel Ministeri d'Exterior. El responsable de Comunicació de Barcelona Acció Solidària, Josep Ramon Giménez, va assegurar ahir que tenen la confirmació del govern estatal que el cooperant ferit «està fora de perill i rep la medicació adequada» i que aquesta garantia fa que els familiars «estiguin més tranquils, tot i que el dolor, l'angoixa i la preocupació els continuen colpint».

Barcelona Acció Solidària va fer públic un comunicat en què, en nom de les famílies, demana l'alliberament dels tres segrestats «per raons humanitàries» i perquè puguin «rebre les atencions mèdiques adequades». L'ONG insisteix què continuen confiant en les gestions del govern central per aconseguir la immediata llibertat dels tres cooperants. En aquest sentit, ahir el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va tornar a fer una crida a la prudència i la responsabilitat informativa i va garantir que el seu executiu farà «tot el que sigui necessari per afavorir el ràpid alliberament dels segrestats».

Poca cosa més ha transcendit del segrest. Se sap que és obra del grup terrorista Al-Qaida del Magrib Islàmic (AQMI) i que els segrestats són en algun punt remot del nord de Mali, prop de la frontera amb Algèria. El que no se sap és el lloc concret, i s'especula amb la possibilitat que «s'estiguin movent constantment i que no passin més de dos dies al mateix lloc», explica Giménez.

El fet que el govern hagi pogut garantir a la família que Vilalta ha rebut atenció mèdica fa pensar a l'ONG «que hauran fet arribar els medicaments a través dels seus emissaris». De moment, és clar que «s'han establert alguns contactes», però això no vol dir, ha subratllat Giménez, «que hi hagi hagut, ni de bon tros, qualsevol tipus de negociació». Entre aquests contactes destaca l'actuació del president de Mali, Amadou Toumani Torué, que ha posat a disposició dels estats francès i espanyol diversos agents d'intel·ligència que ja s'haurien comunicat amb líders tribals propers a l'AQMI.

Un mes del segrest

L'empresari Roque Pasqual, la funcionària Alícia Gámez i el director de Tabasa i Túnel del Cadí, Albert Vilalta, van ser segrestats ara fa un mes en una carretera que connecta la capital de Mauritània, Nouakchott, amb la ciutat de Nouadhibou i que fins ara no es considerava especialment conflictiva. Viatjaven en l'últim dels quinze vehicles de la caravana solidària, que després de l'assalt va poder continuar el recorregut previst escortada per l'exèrcit de Mauritània fins arribar a la frontera amb el Senegal.

Tot i que Al-Qaida ha reivindicat l'autoria del segrest, de moment l'organització terrorista no ha avançat què demana a canvi de l'alliberament dels cooperants. El govern espanyol ha mantingut des del principi una discreció absoluta per evitar els errors del cas de l'Alakrana.

ALBERT VILALTA
Director de les empreses Tabasa i Túnel del Cadí, el cooperant segrestat ferit s'havia incorporat feia pocs dies a la caravana solidària.

«No voldríem fer-ne una cinquena»

Unes 300 persones es van concentrar ahir al vespre a la plaça del Rei de Barcelona per condemnar el segrest dels tres cooperants catalans, exigir-ne l'alliberament i expressar la seva solidaritat amb les famílies. La d'ahir era la quarta concentració silenciosa convocada. «No voldríem fer-ne una cinquena...», va declarar el responsable de comunicació de Barcelona Acció Solidària, Josep Ramon Giménez, que va reiterar que si és necessari tornaran cada dimecres, «setmana rere setmana, fins que els alliberin». Entre els concentrats, a banda de companys i familiars, hi havia, com cada dimecres, l'alcalde, Jordi Hereu, que va expressar el seu suport a les famílies. Hereu va dir que l'únic que sap sobre l'estat de salut d'Albert Vilalta és que «van demanar medicaments per atendre'l» i va afegir que aquestes mostres de solidaritat han d'agafar «més força després de les lamentables notícies».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.