Recordant l'últim maqui

Sant Celoni i l'Hospitalet de Llobregat commemoren amb diversos actes els 50 anys de l'assassinat del líder anarquista català, Quico Sabaté, perpetrat per les forces franquistes

Francesc Sabaté, més conegut amb el nom de Quico Sabaté, va ser assassinat a trets ara fa 50 anys, el 5 de gener del 1960, per les forces franquistes a Sant Celoni. Per recuperar la figura d'aquest guerriller anarquista considerat com l'últim maqui català, Sant Celoni –població on va ser abatut i és enterrat– i l'Hospitalet de Llobregat –el municipi on va néixer– han organitzat per aquest any 2010 diverses activitats commemoratives.

La Comissió 50 Anys Quico Sabaté, de Sant Celoni, que engloba el Casal Popular Independentista Quico Sabaté, la CUP, la CGT i l'Assemblea Llibertària del Vallès Oriental, pretén no només recuperar la figura de Sabaté sinó també «les dels combatents antifeixistes anarquistes» i situar-les «en el lloc de la memòria històrica que es mereixen». Concretament, però, la comissió vol que es dignifiqui la tomba de Quico Sabaté a Sant Celoni i demana a l'Ajuntament que bategi amb el seu nom algun equipament municipal.

Entre els actes commemoratius destacats hi ha, avui mateix, una passejada pels espais de Sant Celoni que va recórrer Quico Sabaté quan va arribar a la població ferit després d'haver-se escapat d'un tiroteig a Palol de Revardit (Pla de l'Estany) i havent agafat un tren a Fornells de la Selva va arribar a Sant Celoni, on va ser abatut al carrer de Santa Tecla. La passejada històrica la conduirà Joan Ventura, autor del llibre Tren correu 1104, que precisament es va presentar ahir al vespre. Després de la ruta hi ha prevista una ofrena floral i diversos espectacles, a més d'un dinar popular, teatre i un concert. La resta d'actes es poden consultar a http://50aniversariquicosabate.blogspot.com, i entre els quals destaca la xerrada del 22 de maig, que amb el títol Els guerrillers. L'oposició armada al franquisme, reunirà set ponents, bona part dels quals exguerrillers. Aquell mateix dia a la nit hi ha programat també un concert del cantautor Paco Ibáñez.

Paral·lelament a les activitats previstes a Sant Celoni, un grup d'entitats de l'Hospitalet de Llobregat (l'associació de veïns del barri de Sant Josep, el Centre d'Estudis de l'Hospitalet, l'agrupament escolta Quico Sabaté, l'associació Pont de la Llibertat, la Marxa dels Maquis), el sindicat CNT i la secció de Patrimoni Cultural de l'Ajuntament també han programat diversos actes, entre els quals destaca la Ruta cívica Quico Sabaté. Aquest recorregut s'inicia al carrer de la infantesa de Quico Sabaté i passa pel camí de la Fonteta de Can Boixeres, on va matar un guàrdia civil, i per la part baixa de la Rambla, on, segons es diu (encara no s'ha pogut confirmar), va matar l'exalcalde de la ciutat, Just Oliveras.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.