Societat

La natalitat a Catalunya, en caiguda lliure

Un de cada tres nadons catalans té un progenitor estranger

Les dones catalanes tenen més fills que les espanyoles

Maria i Marc, els noms més posats

La consella d'Acció Social, Carme Capdevila, critica la retirada del xec nadó

L'any 2009 la natalitat va disminuir a Catalunya respecte al 2008 i responen a la tendència a la baixa dels darrers anys. L'investigador Marc Asenjo ha explicat que les previsions de futur indiquen que “si no hi ha canvis importants, la natalitat a Catalunya seguirà decreixent en els pròxims anys”

Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe de natalitat de Catalunya 1992-2010, que han presentat aquest dimarts Caprabo i el Centre d'Estudis Demogràfics (CED).

Les dones a Catalunya tenen més fills de mitjana que les espanyoles ja que les primeres tenen 1,53 fills per dona i les segones en tenen 1,40.

La fecunditat catalana se situa similar a la europea, que és de 1,55 fills per dona, tot i que hi ha països del nord d'Europa on aquests índexs són molt més elevats i arriben als 1,8 fills.

L'informe assenyala que s'està produint un lleuger rejoveniment de l'edat mitjana de la maternitat a Catalunya, que és de 30,78 anys, mentre que a la resta d'Espanya és de 30,88.

Un de cada tres nadons catalans té un progenitor estranger.

L'impacte de la immigració en la natalitat catalana ha estat molt important en els darrers anys. Els naixements amb progenitors estrangers han augmentat un 63% en els últims 12 anys, cosa que representa un 32,3% dels nadons nascuts a Catalunya. L'any 1996 hi havia 3.729 nens que tenien, com a mínim, un progenitor estranger i el 2008 eren 21.731.

Per nacionalitats, predominen els fills de mares d'origen africà, que representen el 40% del total, i entre aquests se situen en primer lloc les marroquines –un 33% dels naixements d'estrangers tenen la mare marroquina-. Per sota d'aquestes, se situen les mares llatinoamericanes, equatorianes i bolivianes principalment, les europees i les asiàtiques.

Asenjo ha explicat que, tot i aquestes dades, les dones estrangeres acostumen a adoptar el ritme de natalitat del país al què van a residir, per la qual cosa ha advertit que és probable que la natalitat disminueixi en els propers anys.

Capdevila critica la retirada del xec nadó

La consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, ha considerat aquest divendres un “error” que el govern espanyol hagi retirar el xec nadó i ha destacat que Catalunya “ha mantingut tots els ajuts per fill a càrrec”. Tot i aquesta crítica, també ha considerat que les polítiques familiars no han de basar-se en una ajuda econòmica puntual sinó que l'aposta ha de ser la prestació de serveis.

La consellera ha afirmat que hagués estat “molt més raonable” no eliminar aquesta ajuda de forma total, sinó mantenir-la per a persones en situacions vulnerables i vincular-ho a les rendes més baixes.

La presentació de l'informe ha coincidit amb l'entrega de la canastreta un milió del programa d'ajuda a les famílies Benvingut Nadó de Caprabo. Durant l'acte de commemoració, s'ha entregat una canastreta especial a nens de totes les generacions que han gaudit d'aquest programa des del 1992.

Maria i Marc, els noms més comuns

L'informe també ha revelat que els noms més posats a Catalunya són Maria, Laura i Paula en el cas de nenes, i Marc, Àlex, David i Daniel, en el cas dels nens. Ajenjo ha destacat que els noms tradicionals de noi, com Antonio, Francisco i Josep, estan perdent força, ja que s'han dividit per deu en una generació. En l'àmbit femení, aquest fenomen no és tant evident, tot i que també està perdent presència Isabel o Montserrat.

Amb el pas dels anys, els noms tradicionals estan deixant lloc als nous. En aquest sentit, Pol s'ha multiplicat pràcticament per cent en una generació. També estan molt de moda Pau, Enric i Arnau, en el cas de nois, i Carla, Laia i Andrea, en el cas de noies.

El dia del naixement també influeix en el nom del nadó: els nascuts el 24 de juny tenen una probabilitat un 50% superior de dir-se Joan que els que neixen un altre dia, i els que ho fan el 23 d'abril tenen una probabilitat de fins al 90% de dir-se Jordi.

D'altra banda, setembre i octubre són els mesos en què més nadons neixen. Pel que fa als dies de la setmana, el dissabte i el diumenge són els dies en que neixen un menor nombre de nens. El dia de la setmana en que es produeixen més naixements és el dimecres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia