Societat

societat

El futur de la llibreria Les Voltes de Girona, garantit

La família Matamala i el Bisbat arriben a un acord perquè continuï obert el mític establiment de llibres en català

Se'n pagarà un lloguer i l'acord assolit és per als pròxims 10 anys i prorrogable

El Bisbat de Girona i la família Matamala han arribat a un acord que garanteix la continuïtat de la combativa llibreria Les Voltes de Girona, situada als baixos de Casa Carles –seu del Bisbat– a la plaça del Vi de Girona. La bona predisposició d'ambdues parts ha permès que s'arribés a un acord que es podria firmar en els pròxims dies, el qual garantirà la continuïtat de la llibreria Les Voltes, un autèntic referent de la catalanitat i la defensa de la llengua catalana.

Josep Maria Matamala es mostra satisfet per l'acord i “la bona predisposició mostrada pel Bisbat” i recorda que el seu pare, Feliu Matamala, els va demanar que lluitessin “fins al final perquè aquesta llibreria no tanqués”. També fonts de la Fundació Sant Martí, que s'encarrega de la gestió del patrimoni del Bisbat, han destacat la bona entesa que hi ha hagut entre les parts per assolir un acord satisfactori.

La polèmica del 2003

L'entesa actual contrasta amb la tibantor que es va originar ara fa set anys. La polèmica pel local va sorgir l'any 2003, quan el Bisbat, aleshores encapçalat per Carles Soler, va fer saber a Feliu Matamala que volia recuperar el local de la llibreria per situar-hi la llibreria diocesana. Després d'un estira-i-arronsa i d'una campanya de suport, es va arribar a un acord que permetia que la llibreria es mantingués oberta fins després de la mort de Feliu Matamala. Finalment, la llibreria diocesana es va obrir a l'altra costat de l'entrada de l'edifici. L'activista cultural i autèntica ànima de la llibreria va morir el novembre de l'any passat a l'edat de noranta-set anys.

La llibreria va néixer l'any 1963 amb quaranta-tres socis gràcies a la cessió del local per part de l'aleshores bisbe Josep Cartañà. Les Voltes va ser un punt d'activisme cultural durant el final del franquisme i des del qual van sorgir campanyes en defensa del català, així com l'expedició del carnet català, que es fa des del 1982.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.