Societat

barcelona

Les Quatre Columnes es comencen a albirar sobre les fonts de Montjuïc

La xarxa d'entitats proposa col·locar-hi una placa de bronze en homenatge “als patriotes de tots els temps”

La inauguració es farà al desembre

Una urna commemorativa es va enterrar ahir al peu d'un dels pedestals de les quatre columnes que es construeixen a la plaça del Marquès de la Foronda, a Montjuïc, en restitució de les Quatre Columnes que el 1919 va construir Josep Puig i Cadafalch i que va fer enderrocar el 1928 el dictador Primo de Rivera. A l'interior de la urna es va dipositar la documentació i la correspondència que al llarg dels últims vuit anys ha elaborat la xarxa d'entitats cíviques per reclamar a l'administració la restitució del monument.

A l'acte va assistir l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el president del grup municipal d'ERC, Jordi Portabella. Tots dos van reivindicar el monument com un “acte de reafirmació com a ciutat i país”, en paraules d'Hereu. Portabella, per la seva banda, va assenyalar: “Símbols com aquest ens evoquen la restitució de la memòria històrica del país”. Tant Hereu com Portabella es van declarar satisfets perquè, tot i les dificultats tècniques que han sorgit, es manté la data d'inauguració de l'obra per a mitjan desembre d'aquest any.

Pel que fa a la complexitat tècnica, els responsables de l'obra van destacar l'existència al subsol de la xarxa que subministra aigua a la Font Màgica de Montjuïc, així com la delimitació de l'espai que suposa la construcció d'una futura estació de la Línia 2 del metro just a sota de la plaça del Marquès de la Foronda.

La construcció de les Quatre Columnes és força complexa, ja que el fust de cadascuna s'executa a partir d'anells de pedra prefabricada que es van col·locant un damunt de l'altre i es relliguen i tensen amb una barra metàl·lica. A l'interior de cada columna hi ha un pas central que hi permet l'accés per realitzar les tasques de manteniment. Aquest pas també permet la instal·lació d'un baixant per recollir l'aigua de pluja que es dipositi al cap de la columna.

Salvats els detalls constructius, ara quedarà per concretar l'enjardinament i la il·luminació a l'entorn d'aquest conjunt escultòric. La construcció del monument s'ha fet seguint el projecte de l'any 1919 de Puig i Cadafalch.

XIFRA

2,5
milions
d'euros costen les obres de reconstrucció de les Quatre Columnes dissenyades per Puig i Cadafalch.

DATA

1919
Any
de construcció del monument fins que al 1928 el dictador Primo de Rivera va decidir tirar-lo a terra.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.