Societat

tossa de mar

Desestimen la demanda pel llibre dels mots

La sentència diu que el llibre té interès cultural i la informació es va contrastar

El jutjat número 2 de Blanes ha desestimat íntegrament la demanda presentada per Olga Dorlán i Remei Soms contra els autors del llibre Diccionari de més de mil mots de la història de Tossa, l'Ajuntament i el Centre d'Estudis Tossencs, perquè recollia motius dels seus familiars.

En concret, el llibre esmentava En Pere Babaies i En Mueca i explicava l'origen dels motius, fet que les demandants consideren fals i que atempta contra l'honor, la intimitat i la imatge dels seus familiars. La jutgessa entén que el llibre respon a la intenció de deixar constància escrita i documentada d'un aspecte de la vida quotidiana de Tossa de Mar i que la utilització de sobrenoms als pobles no es pot considerar “safareig intranscendent”. “Aquesta manera natural d'actuar de les societats és cultura i s'ha d'entendre com a tal”, conclou.

Quant a la veracitat de la informació, entén que els autors del llibre “van obrar amb el zel i la cura suficients per contrastar la informació i les fonts que consultaven”, i recorda que durant el judici, celebrat el passat 19 de maig, “diversos testimonis van declarar haver facilitat la informació referent als pares de les demandants als autors del llibre”. “En definitiva, hem de concloure que la informació que consta al llibre (...) és veraç, en el sentit que els autors van contrastar de manera rigorosa les fonts necessàries per poder publicar el llibre amb valor cultural i científic”, exposa la sentència.

També descarta que s'hagi vulnerat el dret a l'honor i la imatge, i afirma que al llibre no s'hi publiquen els motius “amb la intenció d'insultar (...) sinó de subministrar de manera objectiva la informació”. Pel que fa a les costes, la sentència dicta que cada part aboni les costes causades a instància seva.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.